Semlor - goda hemlagade - Recept från matkasse.se

90
20
Svårighetsgrad: Medel
Semlor - goda hemlagade

Hembakade semlor med fantastiskt god mandelmassa – det blir bara inte bättre än så här.

Detta receptet kommer från en gammal kokbok och är en av den absoluta favoriten av alla recept jag hittat i boken.

Fettisdagen som är en av våra mest firade högtider och infaller tisdagen efter fastlagssöndagen. Det är en kristen högtid och beskriver tre dagar som föregår fastan som sedan varade fram till påsk. Det förklarar ju namnet fet-tisdag som innebar att man ”åt upp sig” för att stå sig väl utan mat.

Njut!

Kategorier:

Bakverk
Giselas recept

Månadens kasse

linas-lattlagade-kasse

Lättlagade kasse

Du behöver:

  • 75 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg (till pensling)
  • Fyllning:1 1/2 dl mald sötmandel
  • 1 dl socker (knappt)
  • ca 1/2 dl mjölk+ 1/2 dl grädde (brukar ta lite mindre)
  • ca 2 dl vispad grädde

Gör så här:

  1. Värm mjölk och smör tillsammans, så att det blir ljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölk och smörblandningen, blanda i salt, socker, ägg, hjorthornssalt, kardemumma och nästan allt mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
  3. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
  4. Ta upp degen på bakbord och knåda den tills den släpper bordet. Dela degen i fyra delar och skär varje del i 5 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa  övertäckta i 30 min.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.
  6. Mandelmassan: Skålla mandeln och ta bort skalen. Mal sedan mandeln i en mandelkvarn alt. matberedare. Tillsätt sockret och gräddmjölken. Rör om.
  7. Vispa grädden att ha emellan bullarna.
  8. Fyllningen: Ta av en topp på bullen, ta ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan. Lägg tillbaka blandningen i bullen (ca 1 msk). Toppa med vispad grädde och på med locket igen. Pudra ev. lite florsocker ovanpå.
middagstips - matkasse.se
middagstips