Snabb Brantevikssill med ägghalva och fröknäcke - Recept från matkasse.se
35
4
Svårighetsgrad: Enkel
Foto: Gisela Lindh
Snabb Brantevikssill med ägghalva och fröknäcke
Brantevikssill – ett recept som kommer från den lilla orten Brantevik, som är ett gammalt fiskesamhälle beläget i vackra Österlen i Skåne.
I Skåne finns en sillakademi sedan 20 år tillbaka som består av sillälskare där själva Branteviksreceptet har utsetts till att vara deras paradnummer i ett urval av mer än ett 100-tal sillrätter.
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 1 burk 5-minuterssill
- 1 dl hackad gul lök
- 1 dl hackad rödlök
- 0,5 dl hackad dill
- 1 tsk krossad kryddpeppar
- 1 tsk krossad vitpeppar
- 1 krossat lagerblad
- 1 tsk flingsalt
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg, kokta
- fröknäcke
Gör så här:
- Lägg sillen i en sil och låt lagen rinna av.
- Skala och hacka gul lök och rödlök fint. Hacka dillen. Krossa krydd- och vitpepparkorn, lagerblad i mortel. Blanda lökhack med dill och peppar. Rör i salt och socker.
- Varva sill med lök- och kryddblandning i en glasburk. Avsluta med kryddblandning. Ställ burken svalt i 2 dygn.
- Lägg äggen i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sjuda i 7 minuter. Skölj äggen i kallt vatten.
- Servera sillen på en bit fröknäcke med skivat ägg.
- Tips! Det ska inte vara någon lag med i burken. Kryddorna kommer att bilda spad under lagringen. Därför är det viktigt att sillen hinner stå ett par dygn innan du ska sätta fram den på bordet.
middagstips - matkasse.se
middagstips