Sotad lax med fänkåls-beurre blanc - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Medel
Sotad lax med fänkåls-beurre blanc

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Lax
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
flexitariankasse

Flexitariankasse

Fågel, fisk och gröna goda middagar!

Du behöver:

  • 1/2 knippe bladpersilja
  • 1 st fänkål
  • 1 burk kronärtskockor
  • ca 600 g laxfilé
  • 500 g morötter
  • 500 g palsternacka
  • 2 st rödlökar
  • 1 st schalottenlök
  • 2 st tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Dela palsternacka och morötter på längden. Klyfta 2 rödlökar och fänkålen. Lägg allt på en ugnsplåt. Blanda med vitlöksklyftor (pressade), honung, olja, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i 20-25 minuter.
  3. Fänkåls beurre-blanc: finhacka den andra halvan av fänkålen (ca 150g), schalottenlök och vitlöksklyftorna. Fräs allt i lite smör i en kastrull. Tillsätt vitvinsvinäger, 4 dl vatten och kycklingbuljongen. Låt sjuda 10-15 minuter, eller tills fänkålen är mjuk. Tillsätt smöret och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt.
  4. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med 3/4 tsk salt. Sota fisken i en torr stekpanna 1 min per sida. Lägg över i en ugnsfast form och tillaga klart längst ner i ugnen 5-7 min, eller tills den är klar.
  5. Ta ut de rostade grönsakerna i ugnen. Klyfta tomaterna. Blanda tomat och kronärtskockorna (avrunnen) med grönsakerna. Rosta allt i övre delen av ugnen ytterligare 5-6 min.
  6. Grovhacka bladpersiljan och blanda med de rostade grönsakerna. Servera till sotad lax och fänkåls-beurre blanc.
middagstips - matkasse.se
middagstips