Sotad lax med fänkåls-beurre blanc - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Medel
Sotad lax med fänkåls-beurre blanc

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Lax
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • 1/2 knippe bladpersilja
  • 1 st fänkål
  • 1 burk kronärtskockor
  • ca 600 g laxfilé
  • 500 g morötter
  • 500 g palsternacka
  • 2 st rödlökar
  • 1 st schalottenlök
  • 2 st tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Dela palsternacka och morötter på längden. Klyfta 2 rödlökar och fänkålen. Lägg allt på en ugnsplåt. Blanda med vitlöksklyftor (pressade), honung, olja, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i 20-25 minuter.
  3. Fänkåls beurre-blanc: finhacka den andra halvan av fänkålen (ca 150g), schalottenlök och vitlöksklyftorna. Fräs allt i lite smör i en kastrull. Tillsätt vitvinsvinäger, 4 dl vatten och kycklingbuljongen. Låt sjuda 10-15 minuter, eller tills fänkålen är mjuk. Tillsätt smöret och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt.
  4. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med 3/4 tsk salt. Sota fisken i en torr stekpanna 1 min per sida. Lägg över i en ugnsfast form och tillaga klart längst ner i ugnen 5-7 min, eller tills den är klar.
  5. Ta ut de rostade grönsakerna i ugnen. Klyfta tomaterna. Blanda tomat och kronärtskockorna (avrunnen) med grönsakerna. Rosta allt i övre delen av ugnen ytterligare 5-6 min.
  6. Grovhacka bladpersiljan och blanda med de rostade grönsakerna. Servera till sotad lax och fänkåls-beurre blanc.
middagstips - matkasse.se
middagstips