Stekt kyckling med jordärtskocksgratäng - Recept från matkasse.se

50
2
Svårighetsgrad: Medel
Stekt kyckling med jordärtskocksgratäng

Stekt kyckling med jordärtskocksgratäng som ett av flera goda tillbehör som förvandlar rätten till en riktigt festmåltid. Den rostade vitlöksskyn är en sås att lägga till minnet och använda till andra huvudråvaror. Likaså jordärtsskocksgratängen. Helt enkelt en middag som man kan bjuda sina goda vänner på till helgen också.
Supergott!!

Recept och ingredienser från Linas Flexitariska matkasse!

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Kyckling
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
flexitariankasse

Flexitariankasse

Fågel, fisk och gröna goda middagar!

Du behöver:

  • 450 g potatis
  • 250 g jordärtskocka
  • 300 g minutfilé
  • ½ förp svartkål
  • ½ st schalottenlök
  • ½ dl crème fraiche
  • 1/2 förp timjan
  • 25 g riven västerbottensost
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1½ dl vatten
  • 3-4 krm salt
  • 2½ msk balsamvinäger
  • svartpeppar
  • 2½ tsk socker
  • 1 tsk torkad salvia
  • 3/4 dl mjölk
  • ½ st köttbuljongtärning
  • smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Lägg potatis i en ugnsform och blanda med olivolja, lite salt, torkad salvia och nymald svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen 25-30 min.
  3. Jordärtskocksgratäng: Skala och skär jordärtskockan i tunna skivor. Finhacka schalottenlök. Fräs i en kastrull med smör tillsammans med lök och finhackad vitlök. Krydda med 1½ krm salt och lite nymald svartpeppar. Tillsätt mjölk och crème fraiche. Låt sjuda 8-10 min. Häll över i en liten ugnsform och toppa med riven Västerbottensost. Gratinera i övre delen av ugnen 12-15 min, eller tills jordärtskockan känns mjuk.
  4. Rostad vitlökssky: Fräs pressad vitlök i en liten kastrull med smör tills den är gyllenbrun. Tillsätt balsamvinäger, socker, vatten och köttbuljong. Låt sjuda 10-12 min. Red eventuellt av med lite majsstärkelse (utblandat i kallt vatten ca ½ tsk av varje).
  5. Timjanstekt kyckling: Finhacka timjan. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar. Stek kycklingen i en stekpanna med olivolja 3-4 min per sida. Lägg den stekta kycklingen på skärbrädan och gnid in med hackad timjan.
  6. Skär bort stammen från svartkålen. Dela den sedan i mindre bitar. Fräs hastigt i en stekpanna med olivolja, ca 1 min. Krydda med ½ krm salt.
  7. Servera timjanstekt kyckling med jordärtskocksgratäng, rostad vitlökssky, svartkål och rostad potatis.
middagstips - matkasse.se
middagstips