Tofu och shiitake-svamp i söt chilisås med ingefära och broccoli - Recept från matkasse.se
45
3
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Tofu och shiitake-svamp i söt chilisås med ingefära och broccoli
Enkelt och lättlagat
- med middagar du väljer själv!
Du behöver:
- 1 påse jasminris
- ½-1 paket seitan-tofu (i centimeterstora tärningar)
- 1 broccoli (i små buketter)
- ½ påse morötter (skalade och skivade på snedden)
- 1 ask shiitakesvamp (ev. halverade)
- 2 vitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
- 1/4 ananas (finhackad)
- 1-2 tsk färsk ingefära (finriven)
- 1 påse söt chilisås
- 1 lime (i klyftor)
- ½-1 röd chili (finhackad)
- 1 knippe mynta (plocka loss bladen)
- olja (t.ex. kokosolja)
- salt
- ketchup
- ev. socker
Gör så här:
- Koka upp vatten till ris.
- Skölj riset i kallvatten och häll det i en gryta med 4 dl kokande vatten utan salt. Koka riset under lock på svag värme ca 12 minuter. Låt riset vila i 5-10 minuter och salta före servering.
- Gör i ordning grönsakerna och seitan-tofun.
- Stek broccolin och morötterna i olja i en wok eller rymlig stekpanna i 3-4 minuter. Salta och peppra och ta sedan upp det ur pannan.
- Stek svampen gyllene och knaprig i olja i samma panna. Salta och peppra och ta upp dem.
- Stek seitan-tofun i olja i samma wok/panna. Stek den gyllene och krispig på hög värme, ca 3 minuter totalt. Strö på salt och ta upp tärningarna ur woken/pannan.
- Torka ev. ur woken med en bit hushållspapper. Häll på lite mer olja och fräs vitlök, ananas och ingefära i 1-2 minuter utan att det får färg.
- Tillsätt söt chilisås i woken och späd ev. med en aning vatten. Smaka av med limesaft, 1-2 msk ketchup och hackad chili. Balansera ev. smaken med en nypa socker om du tycker det behövs.
- Vänd ner grönsaker och svamp i woken.
- Servera grönsaker i sötsur sås tillsammans med kokt ris. Toppa med seitan-tofu och mynta, och servera resten av limeklyftorna till.
middagstips - matkasse.se
middagstips