Ugnsstekt anka med balsamicosås och potatispuré - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Ugnsstekt anka med balsamicosås och potatispuré
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 900 g potatis
- ca 700 g ankbröst
- 200 g rödlök (2–4 st)
- 3 msk + 75 g smör
- 1,5 dl balsamvinäger
- 2,5 dl mjölk
- 250 g broccoli
- 1/2 fp haricots verts (75 g)
- 1/2 ask körsbärstomater (125 g)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Potatispuré (kastrull): Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Skala och skär 900 g potatis i 2 cm stora bitar. Koka i 15 min.
- Anka (stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Strö ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i pannan. Skär ett rutmönster i fettet på ca 700 g ankbröst. Lägg ankan med skinnet ned i pannan och sätt på medelhög värme. Stek i ca 7 min tills fettet smält och ytan är knaprig. Klyfta 100 g rödlök (1–2 st). Lägg ankan i formen med skinnet upp och fördela löken runt om. Stek 15–20 min i mitten av ugnen (eller tills ankans innertemp. är 58–65°).
- Balsamicosås (kastrull): Finhacka 100 g rödlök (1–2 st). Smält 1 msk smör i kastrullen och fräs löken på medelvärme i 5 min. Tillsätt 1 ½ dl balsamvinäger och koka på hög värme i 8–10 min tills såsen tjocknar. Dra av från plattan och rör ner 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och 75 g smör.
- Häll av potatisvattnet. Tillsätt 2 ½ dl mjölk, 2 msk smör och ½ tsk salt. Vispa (ex. med elvisp) sönder potatisen till en slät puré.
- Kokta grönsaker (liten kastrull): Ansa och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka broccolin och ½ fp haricots verts (75 g) i 3 min.
- Sallad (skål): Halvera ½ ask körsbärstomater (125 g) och blanda med de kokta grönsakerna och löken från ugnsformen.
- Skär ankan i skivor. Servera.
middagstips - matkasse.se
middagstips