Vit sparris med hollandaise - Recept från matkasse.se
25
4
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Vit sparris med hollandaise
Färsk sparris är en av vårens goda primörer och en riktig delikatess. I kombination med en god sås, som här en hollandaise, är smakerna ljuvliga tillsammans.
För de som varit i Tyskland på den sydvästra delen under våren har knappast undgått att det överallt serveras vit sparris på restaurangerna. Där odlas de i ett gynnsamt klimat och kallas för Tysklands vita guld.
Här som förrätt i en matkasse med helgmeny med huvudrätt: lammentrecôte och mjölkchokladcrème som efterrätt.
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 100 g smör
- 500 vit sparris
- 1 burk forellrom
- 2 surdegsknäckesticks
- 1 ask krasse
- 3 ägg
- 1/2 citron
- salt
- cayennpeppar
Gör så här:
- Smält 100 g smör.
- Hollandaise: Blanda ihop 2-3 äggulor (beroende på storlek), pressad saft från en 1/2 citron (ca 1 msk)och 1 krm salt i en liten kastrull. Vispa ihop på svag medelvärme (får ej bli för varmt, högst 84°). Vispa ner det smält smöret, lite i taget tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och cayennpeppar.
- Skala 500 vit sparris. Skär bort den nedersta roten, ca 2 cm.
- Koka upp 1 l vatten och 2 tsk salt i en stekpanna med höga kanter.Låt sparrisen få sjuda 3-4 min.
- Krossa 2 surdegsknäckesticks och klipp av bladen från 1 ask krasse.
- Servera nykokt sparris med forellromshollandaise. Toppa med 1/2 burk forellrom, krasse och krossad surdegsknäcke. Servera gärna med resten av surdegsknäcket.
middagstips - matkasse.se
middagstips