Wallenbergare med rostade rotfrukter - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Medel
Wallenbergare med rostade rotfrukter

Wallenbergare – denna klassiska och supergoda rätt. Med detta receptet är det enkelt att laga även på en helt vanlig vardag. Under tiden som rotfrukterna rostas i ugnen klarar man både biffen och den goda timjansåsen enkelt.

Tipset är att forma biffarna med blöta händer, precis som det står angivet i receptet.

Det blir helt enkelt en godare vardag med en klassisk helgmiddag med sås och potatis, en helt vanlig dag efter jobbet.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Färs
Biffar
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Månadens kasse

stora

Originalkassen

Du behöver:

  • ½ purjolök
  • 300 g palsternacka
  • 300 g morötter (3–4 st)
  • 900 g potatis
  • 1 broccoli
  • 1 ½ msk olivolja
  • ca 500 g kalvfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 3 msk smör
  • ½ msk vetemjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ msk buljongpulver(alt. ½ tärning)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 ½ dl ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Rotfrukter (ugnsplåt + bakplåts-papper): Skölj och skär 1⁄2 purjolök i 3 cm breda stubbar. Skala 300 g palsternacka och 300 g morötter (3–4 st). Skär palsternackan, moröt- terna och 900 g potatis i 2 cm breda stavar och klyftor. Skär 1 broccoli i mindre bitar och buketter. Blanda rotfrukterna och broccolin med 1 1⁄2 msk olivolja, 1⁄2 tsk salt och 1 krm svartpeppar på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 25 min.
  3. Kalvfärssmet (bunke): Blanda ca 500 g kalvfärs, 1 dl visp- grädde, 1 ägg, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken.
  4. Timjansås (kastrull): Smält 1 msk smör i kastrullen och vispa ner 1⁄2 msk vetemjöl. Vispa ner 2 1⁄2 dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 1⁄2 msk buljongpulver (alt. 1⁄2 tärning), 1 tsk timjan och 1 tsk kinesisk soja i kastrullen och låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
  5. Wallenbergare (tallrik + stekpanna):Lägg 1 1⁄2 dl ströbröd på tallriken. Forma färsen med blöta händer till 8 biffar och vänd dem i ströbrödet. Hetta upp pannan med 2 msk smör och stek biffarna på medelhög värme i 4 min/sida.
  6. Servera wallenbergarna med de rostade rotfrukterna, broccolin och såsen.
middagstips - matkasse.se
middagstips