Wallenbergare med rostade rotfrukter - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Medel
Wallenbergare med rostade rotfrukter

Wallenbergare – denna klassiska och supergoda rätt. Med detta receptet är det enkelt att laga även på en helt vanlig vardag. Under tiden som rotfrukterna rostas i ugnen klarar man både biffen och den goda timjansåsen enkelt.

Tipset är att forma biffarna med blöta händer, precis som det står angivet i receptet.

Det blir helt enkelt en godare vardag med en klassisk helgmiddag med sås och potatis, en helt vanlig dag efter jobbet.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Färs
Biffar
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
flexitariankasse

Flexitariankasse

Fågel, fisk och gröna goda middagar!

Du behöver:

  • ½ purjolök
  • 300 g palsternacka
  • 300 g morötter (3–4 st)
  • 900 g potatis
  • 1 broccoli
  • 1 ½ msk olivolja
  • ca 500 g kalvfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 3 msk smör
  • ½ msk vetemjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ msk buljongpulver(alt. ½ tärning)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 ½ dl ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Rotfrukter (ugnsplåt + bakplåts-papper): Skölj och skär 1⁄2 purjolök i 3 cm breda stubbar. Skala 300 g palsternacka och 300 g morötter (3–4 st). Skär palsternackan, moröt- terna och 900 g potatis i 2 cm breda stavar och klyftor. Skär 1 broccoli i mindre bitar och buketter. Blanda rotfrukterna och broccolin med 1 1⁄2 msk olivolja, 1⁄2 tsk salt och 1 krm svartpeppar på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 25 min.
  3. Kalvfärssmet (bunke): Blanda ca 500 g kalvfärs, 1 dl visp- grädde, 1 ägg, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken.
  4. Timjansås (kastrull): Smält 1 msk smör i kastrullen och vispa ner 1⁄2 msk vetemjöl. Vispa ner 2 1⁄2 dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 1⁄2 msk buljongpulver (alt. 1⁄2 tärning), 1 tsk timjan och 1 tsk kinesisk soja i kastrullen och låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
  5. Wallenbergare (tallrik + stekpanna):Lägg 1 1⁄2 dl ströbröd på tallriken. Forma färsen med blöta händer till 8 biffar och vänd dem i ströbrödet. Hetta upp pannan med 2 msk smör och stek biffarna på medelhög värme i 4 min/sida.
  6. Servera wallenbergarna med de rostade rotfrukterna, broccolin och såsen.
middagstips - matkasse.se
middagstips