Nyttig matkasse

En hälsosam kost är avgörande för god hälsa. Den skyddar dig mot många kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Att äta en mängd olika livsmedel och konsumera mindre salt, sockerarter och mättade och industriellt producerade transfetter är avgörande för en hälsosam kost.

Lyckligtvis har många leverantörer av matkassar insett detta och inkluderad en nyttig matkasse i deras utbud. Oavsett om hälsosammare mat ingår i ditt nyårslöfte eller om du vill förebygga sjukdomar genom att äta bättre, läs vidare för att ta reda på allt om nyttiga matkassar.

Nyttig matkasse, din nya vardagsfavorit

Näringsrik mat har högsta prioritet, men du vill också laga måltider du faktiskt vill äta. Med dussintals måltidsleveranstjänster och prenumerationer som dyker upp, vissa får den läckra delen rätt, och andra får den hälsosamma delen rätt, men inte lika många levererar både.

Äta veganskt eller gluttenfritt? Inga problem.

Utöver att hålla dina hälsomål intakta, är en måltidsleveranstjänst möjligen det enklaste sättet att ge dig lite extra tid under den hektiska veckan genom att avbryta en daglig plikt – matinköp. Det finns nischade måltidstjänster som passar nästan varje matplan: från paleo- och ketovänliga tillagade måltider till strikt ekologiska till vegansk och vegetarisk mat (som en nyttig matkasse från Årstiderna som är helt vego och dessutom ekologisk). Många kan anpassas efter dina kostbehov.

Välbalanserade matkassar

De genuint hälsosamma måltidsleveransprenumerationerna utmärker sig bland konkurrenterna, med färskare ingredienser, ett bättre urval av riktigt balanserade och näringsrika måltider samt detaljerad vägledning och information för att göra spårning av näring, kolhydrater, kalorier, fett och protein enklare.

Ibland kan det även hända att allt du behöver är rå frukt som innehåller allt kroppen behöver. Då ska du överväga att beställa Middgasfrids fruktkasse istället för att snubbla runt mataffären. Du kan läsa mer om leverantören här.

Ekologiska råvaror

Färska och ekologiska – hälsosammare kan råvaror inte bli. Varför inte börja äta helt ekologist när det är så enkelt nuförtiden, såsom med Ecovivas ekologiska matkassar? Allt från Ecoviva är alltid ekologiskt – kika på deras sida för att upptäcka deras läckra recept.

 

Nyttig matkasse

Darför är det viktigt att äta hälsosamt

I våra snabba liv äter vi det som är bekvämt att äta snarare än det som är hälsosamt. Många gånger äter vi för att behaga våra smaklökar, men förblir ganska omedvetna om de hälsorisker som denna typ av matvanor kan innebära.

Om vi skulle ta bort några viktiga råvaror från vår kost skulle detta göra oss mer benägna att bli sjuka. Varje element behövs för din kropp, oavsett om det är vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater, fibrer eller till och med fett. Var och en av dessa näringsämnen har sina egna individuella roller att spela i den fysiska och mentala utvecklingen.

Effekter av dåliga matvanor

En omedelbar effekt av dåliga matvanor är överdriven viktökning inom kort tid, eller fetma. Näst på tur är problem som diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, låg vikt, svaga ben eller kanske till och med långsam hjärnutveckling.

Det är absolut nödvändigt att äta hälsosamt och äta rätt för att hålla sig frisk.

Vad är hälsosam kost?

Att äta hälsosamt betyder inte att bara äta hemlagad mat, äta mindre eller säga nej till fett. Hälsosamma matvanor innebär näringsrik mat, det vill säga att äta allt i rätt mängd och på rätt sätt.

Uteslut inte fett helt och överdriv inte fibrerna och proteinerna. Kom också ihåg att barn bör få en mix och match av alla typer av mat eftersom detta är åldern för fysisk och mental utveckling.

Varför ska vi äta hälsosam mat?

Det vi äter ger vår kropp alla viktiga näringsämnen. Detta förser vår kropp med rätt mängd energi för att utföra vårt dagliga arbete. Och alla dessa näringsämnen kommer bara från hälsosam mat, inte allt vi äter.

Hälsosam mat behövs för att:

 • stimulera tillväxthormonerna som kommer att öka vår längd gradvis med åldern.
 • vår kropp ska fungera. Alla näringsämnen som härrör från hälsosam mat triggar kroppsceller och hjärnceller att aktivt springa och utföra sin uppgift.
 • immunförsvaret förbättras. En stark immunitet bekämpar alla sjukdomsbärande bakterier och virus.

Hälsosam mat kan även hjälpa dig att behålla en välformad kropp utan att hamna i den onda fällan av viktökning eller fetma.

Vad kroppen behöver

Här är en lista över alla olika beståndsdelar av mat och deras betydelse för vår hälsa.

Genom att äta en balanserad kost får vi i oss alla de näringsämnen som är nödvändiga för ett hälsosamt liv. Dessa inkluderar proteiner, vitaminer, kalcium, olika mineraler och framför allt mycket energi som hjälper oss i våra dagliga aktiviteter.

Låt oss se i detalj vikten av alla dessa näringsämnen i vår kost:

1. Proteiner:

Ett mycket viktigt näringsämne som bör ingå i vår dagliga kost.

 • bygger upp nya vävnader och förnyar de gaml.
 • skyddar musklerna som är icke-fettvävnadsmassa.
 • behövs också för produktionen av enzymer och hormoner som styr de olika funktionerna i vår kropp.

2. Kolhydrater:

Den ultimata energikällan för din kropp, kolhydrater är kraftleverantörerna till din kropp.

 • Ger energi.
 • Viktiga för tillväxt och utveckling, att öka ämnesomsättningen och hjälpa dig att förbli aktiv hela dagen.
 • förhindrar omvandlingen av proteiner till fett.

3. Fett:

Bli av med missuppfattningen att du inte behöver fett i din kost.

 • ger energi
 • De bildar cellmembran
 • Vissa vitaminer som vitamin A, E, D och K behöver fett för att bli lösliga.
 • producerar hormoner.

4. Vitaminer och mineraler:

Dessa näringsämnen är viktiga för vår kropp men i mindre mängder jämfört med proteiner och kolhydrater. Även om de är i små mängder bör de vara en del av vår dagliga kost och brist på någon av dem kan leda till allvarliga hälsoproblem.

5. Fiber:

Fibrer behövs för att normalisera våra tarmrörelser. De hjälper också till att förebygga vissa allvarliga kroniska sjukdomar som kardiovaskulära tillstånd, cancer och diabetes.

Nyttig matkasse

Frågor och svar om nyttig matkasse

Vad ska jag äta för att vara frisk?

Grunden för en hälsosam kost är:

 • färgglada grönsaker, baljväxter/bönor.
 • frukt.
 • spannmålsmat – mestadels fullkorns- och fiberrika sorter.
 • magert kött och fågel, fisk, ägg, tofu, nötter och frön.
 • mjölk, yoghurt, ost eller deras alternativ.

Drick mycket vatten.

Vilken mat bör undvikas?

 • Socker
 • Koffein
 • Läsk
 • Raffinerade livsmedel
 • Mättade fetter
 • Animaliskt protein
 • Salt
 • Matoljor
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Nyttig matkasse
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder