På besök hos Linas Matkasse

Alldeles nyligen fick jag möjligheten att få komma och besöka Linas matkasse, som är den största leverantören av matkassar i Sverige och som även har verksamhet i andra nordiska länder. Jag fick dessutom tillfälle att kika in i själva hjärtat av deras verksamhet, nämligen Linas kök. Det var faktiskt ett kök som jag genast kände mig som hemma i.

Jag var nyfiken på att veta hur de planerar sina matkassar – inte bara innehållet utan även hur hela menyn komponeras och på vilket sätt måltiderna närings-beräknas tillsammans med smaksammansättningen. Genom alla matkassar som jag själv lagat från Linas, kunde jag förstås ana att det krävs en hel del planering i förväg. – Javisst, är det så! Veckomenyerna är verkligen genomtänkta, in i minsta detalj.

På besök hos Linas Matkasse

En hylla med inspiration till nya goda recept.

På besök hos Linas Matkasse

Caroline, Chef för menyteamet, som granskar de färska kryddorna som just anlänt till köket.

I Linas kök

Linas menyteam består av en hel grupp av professionella medarbetare såsom; kockar, gastronomer, nutritionist, livsmedelskemist och dietister, som gör all veckoplaneringen och menyerna till de olika matkassarna. Innehållet med recepten i kassarna är verkligen inget jag skulle kunna komponera och plocka ihop på en vanlig veckohandling.

Vid middagsplaneringen utgår man från en huvudråvara som ska vara varierad genom veckorna och därefter byggs ingredienserna på, ofta med hänsyn tagen till aktuella varor för säsongen, vilket verkligen kräver bra framförhållning. Smaker sätts samman, rätterna lagas och provsmakas i köket. Alla måltider beräknas och är inte alla komponenter på plats, så omarbetas rätterna och lagas på nytt igen och provsmakas åter igen. Allt tills alla kostpusselbitar är på plats och inte minst smakerna. Tänk att få vara med i det provsmaknings-teamet – ett verkligt drömjobb!

På besök hos Linas Matkasse

Matkreatör Andrés skapar nya rätter i köket.

Äta allt, lagom mycket

Jag har själv haft ett stort fokus på matlagningen i vårt hushåll de senaste åren. Inte bara för själva matkasse-arbetet utan egentligen för att det krävdes av rent medicinska orsaker. Till följd av det blev jag medveten om olika typer av kostbudskap som sprids bland oss, där även några typer av extrema dieter vill hävda sina oslagbara hälsoeffekter. Tidigare var jag förmodligen immun mot dessa budskap och såg dem helt enkelt inte, utan skrollade bara förbi artiklarna på nättidningarna.  Nu har jag fått insikt i att vissa dietbudskap istället kan medföra ohälsa och därför passar jag nu på att belysa min egna matfilosofi som är väldigt enkel; att äta allt, lagom mycket.

På besök hos Linas Matkasse

När fikasuget slår till och det är tomt i skafferiet.

Inga pekpinnar åt ena eller andra hållet vad gäller mat och råvaror, utan bara att försöka hålla en bra balans i sin kosthållning. En matfilosofi genom att tänka att man kan ”kunna unna sig” viss mat ibland, finns inte hos min mig. Tänk vad lyckligt lottade vi kan vara, där de flesta av oss ändå har råd att äta sig mätta varje dag och oftast väljer vi dessutom petigt den maten vi handlar och äter. Det känns både befriande och väldigt enkelt att leva enligt ”lagom-metoden” och som dessutom kan vara en livsstil som är hållbar även i längden.

På besök hos Linas Matkasse

Bjud en extra på middag…

Bjuda några fler till bords med Linas Matkasse

Extra betydelsefullt är då att genom att ha en Linas matkasse, så kan man faktiskt bidra till barn, som inte kan förvänta sig få lagade måltider varje dag, genom projektet ”Plate for Plate”. Det innebär att man skänker ca 2:-/portion genom sin matkasse till ett skolbarn i Kenya som då får motsvarande antal skolluncher. Ett mål mat, helt enkelt och något som verkligen inte är en självklarhet för dessa barnen. Så på ett enkelt och egentligen helt naturligt sätt kan man också bidra för varje portion man lagar hemma och på så sätt bjuda en person till på middag. Så värdefullt.

På besök hos Linas Matkasse

En bild från Kenyanska savannen då vi stannade för en punktering och två barn plötsligt dök upp från ingenstans. De blev så glada över att få en bläckpenna av mig.

Min egen vardag

Med en matkasse får man både balans och variation i sin kost och för min egen del, där jag tidigare tyckte att jag ändå lagade varierad mat, (det finns ju många varianter på falukorv:-), kan jag bara lugnt konstatera att våra middagar ser helt annorlunda ut idag. Jag är uppriktigt glad och förväntansfull varje gång jag ska ta emot en ny matkasse och jag ser fram emot en spännande vecka med att laga nya måltider, som t.o.m överraskar mig själv. Bara en sådan sak att slå en majonäs en vanlig tisdag när jag t.ex har en lite mer utmanande kasse som Inspirationskassen.

På besök hos Linas Matkasse

Veckans middagar och en förväntan inför att få packa upp varorna.

För mig är det avkopplande att laga mat efter en hel arbetsdag på sjukhuset. Ett arbete som innebär många patientmöten med olika öden och där ingen behandling är den andra lik och det tar en del energi. När jag kommer hem och ska ta itu med middagen får jag nya recept, och ofta nya råvaror och går på så sätt in i ett helt nytt  kreativt projekt, där belöningen blir en god middag. Glädje i form av mat… – Ja, det ger mig bra energi, utöver den livsnödvändiga som krävs för insidan. Till det hör väl också att jag i sanningens namn inte tycker om att handla i matvaruaffärer och hade min man inte gillat att handla heller, så hade nog all mat levererats hem till dörren hos oss.

På besök hos Linas Matkasse

Linas Matkasse – Original med middagar som jag valt ut.

 Veckomeny, eller varför inte på helgen också?

Efter att jag fick möjligheten att ta del av middagsplaneringen hemma i Linas kök, kommer jag hädanefter alltid att tänka på hur många personer som lagt sin tid och energi för att jag både ska få en nyttig och bra middag och som många gånger får mina smaklökar att slå volter. Vid min senaste matkasse hade jag dessutom valt middagarna själv, vilket betydde att det kändes som lördagsmiddag hela veckan. Det är bra med möjligheten att själv välja, men samtidigt om jag hade bytt menyer varje gång så hade jag missat många goda middagar, som jag förmodligen inte valt genom att kika på recepten.

Just precis har även nya helgkassar lanserats från Linas matkasse och det ska bli spännande att testa. Jag gillar att ha gäster, men en stor del av tiden går åt till att planera middagen och tiden för inköp och helgen är som bekant lite kort ändå. Betyder en färdig matkasse på helgen att jag kan bjuda hem mina vänner lite oftare, så vore det toppen. Det ser jag mycket fram emot att utforska!