Paleo matkasse

Paleo-dieten kallas även för stenåldersdieten eftersom den går ut på att äta ungefär likadant som människorna gjorde för över 20 000 år sedan. Namnet paleo är en förkortning av Paleolitikum, som var en arkeologisk period för 2,5 miljoner år sedan. På stenåldern hade människorna inget annat val än att vara jägare och äta det som man snabbt kunde få tag på i naturen, det vill säga kött från djur, frukter, grönsaker och rotfrukter. Man fick själv ge sig ut och hitta mat för att ha en chans att överleva dagen. Grundpelarna i paleo-dieten är att utesluta mat som tillkommit av industrisamhället, till exempel socker, mejeriprodukter och spannmål. I stället ska man enligt paleo-dieten äta ren mat som kommer direkt från naturen, till exempel fisk, kött, grönsaker, frukt och nötter.

Paleo-dieten kan ha många positiva effekter på hälsan eftersom den består av mat som är fylld med näring och fiber. Tänk på att människorna som levde på stenåldern faktiskt levde på att äta endast denna typ av kost varje dag i sina liv. Stenåldersmänniskorna överlevde helt utan mjölkprodukter och friterad mat, vilket många idag också har insett. Det är kanske ganska självklart, men idag har vi vant oss vid att så många runt omkring lever på snabbmat, frysta färdigrätter, ostmackor, flingor och mjölk varje dag. Men faktum är att det endast är de senaste cirka 40 åren som processad mat tillkommit till vår vardagsmat, fast att vi egentligen inte alls behöver den för att överleva – tvärtom. Nu är det en trend att gå tillbaka till den basala kosten.

Paleo matkasse

Hur påverkas kroppen av paleo-dieten?

Studier har visat att de som äter paleolitisk kost har lägre blodfetter än de som äter modern kost. Detta på grund av att de äter mer fisk och vegetabiliska fetter och i stort sett inga mejeriprodukter. Paleo-dieten är även en antiinflammatorisk diet eftersom de livsmedel som ingår dämpar inflammationer i kroppen.

En sak som är säker är att många som provat på dieten vittnar om att man blir piggare och sover bättre redan efter att ha gått på paleo-dieten i tre dagar, samt att blodsockret stabiliseras och man får ett jämnare humör. Eftersom man utesluter kolhydrater som pasta och bröd får man inga insulinpåslag och balansen i kroppen förbättras.

Hemleverans av färsk fisk och skaldjur i Stockholm. 
7.8

Matkassar som passar dig som går på paleo-dieten

Under de senaste åren har matkassebranschen växt ganska rejält, och allt fler leverantörer inser att de måste kunna erbjuda matkassar med varierad kost för att nå ut till fler kunder. Idag är det många som är vegetarianer, veganer eller går på speciella dieter såsom paleo-dieten. Vissa leverantörer har verkligen anpassat sig efter detta och erbjuder därför kost för alla smaker och behov.

En leverantör som erbjuder kost som passar dig som följer paleo-dieten är Gastrofy. Detta matkasseföretag låter kunderna själva bestämma menyer och recept och man kan få inspiration från de kända kockarna som de samarbetar med, bland andra Alexandra Zazzi som lägger mycket fokus på det italienska köket och Fanny Lindkvist som bjuder på recept för dig som går på LCHF-dieten eller paleo-dieten. Som kund kan du titta runt på deras hemsida och välja ut de recept som känns mest spännande och intressanta. Samtliga av måltiderna är lättlagade och tar oftast inte mer än 40 minuter att få ihop från råa ingredienser till en färdig middagsrätt på bordet.

Vilka är de största fördelarna med att handla din paleo-matkasse online?

De största fördelarna med att köpa din paleo-matkasse online är att du får ett mycket bra pris på samma kasse som du annars skulle köpa själv i matbutiken. Ännu billigare blir det om du lyckas hitta specialerbjudanden och rabatter på matkassen. Om du beställer en paleo-matkasse från en matkasseleverantör får du de exakta ingredienserna som du behöver för att tillaga din middag. Du undviker därför att slänga mat vilket förstås är fördelaktigt för både plånboken och miljön.

Paleo matkasse

Du sparar även massor av tid eftersom du slipper planera matinköp och ta dig till mataffären. I stället får du smidigt hem en färdig matkasse med bara några klick med musen. Eftersom alla ingredienser ingår i den färdiga matkassen behöver du inte gå och göra onödiga impulsköp i matbutiken och på så sätt sparar du ännu mer pengar.

Detta ingår i paleo-dieten

 • Ekologiskt kött
 • Vildfångad fisk
 • Ekologiska ägg
 • Kokosolja
 • Frukt och grönsaker

Detta kan du äta ibland

 • Grädde
 • Havre
 • Ris
 • Bovete
 • Smör

Detta bör du undvika

 • Spannmål
 • Bröd
 • Processat kött
 • Socker
 • Mjölk
 • Ost

Vanliga frågor och svar om att beställa en paleo-matkasse online

Är det dyrt med en paleo-matkasse?

Nej, undersökningar har visat att priset för en matkasse du beställt online ofta är lika mycket som om du skulle handlat den i en fysisk matbutik. Ibland kan en matkasse som du beställt på nätet faktiskt vara ännu billigare än en kasse som du handlat i livsmedelsbutiken.

Hur mycket kostar en paleo-matkasse?

Det går oftast inte att säga en exakt kostnad för vad en paleo-matkasse kostar, men den brukar ligga på cirka 299 kronor och uppåt. Om du beställer från ett företag som Gastrofy anpassas leveranserna in i minsta detalj, så beroende på vilka varor och hur många ingredienser du lägger i din kasse får du olika pris. Om du däremot väljer att följa en av deras samarbetskockar får du ett fast pris varje gång du handlar din matkasse. En del leverantörer erbjuder även rabatt och erbjudanden på din första order vilket gör att du kan spara en hel del pengar redan vid din första beställning.

Vad är paleo-diet?

Det mest grundläggande med den här dieten är att välja ren och oprocessad mat och endast äta äkta råvaror från naturen, i princip så som de åt på stenåldern när de inte hade tillgång till processad mat, och mejeriprodukter och liknande kost. Det är därför som paleo-dieten även ibland kallas för stenåldersdieten. Man räknar sällan på kalorier utan i stället läggs allt fokus på matens kvalitet och rena livsmedel. Kemikalier, konserveringsmedel och andra tillsatser utesluts helt för att i stället bara äta råvaror som kommer direkt från naturen.

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Paleo matkasse
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder