Skåne – Sveriges guldklimp på den platta sydkusten

Skåne

Längst ner i vårt avlånga land hittar vi Skåne – Sveriges sydligaste landskap och hem åt Malmöhus, Stens udde och Mikael Wiehe. Skåne är även ett av Sveriges äldsta landskap, med historia som sträcker sig tillbaka till Vikingatiden. Vi tänkte ta en stund och utforska Skåne tillsammans och se vad vi hittar på vägen.

Skånes historia – hur blev Skåne svenskt och när?

Skånes historia sträcker sig långt bak i tiden – enda till den äldre stenåldern där man hittat gamla boningsplatser runt Mölleröd och Finjasjöns norra del. Det är dock inte förrän på vikingatiden som landskapet först nämns i skrift och då i samband med fredsfördraget mellan danerna och Karl den Store, år 811.

Under medeltiden fortsatte Skåne att byggas ut och i takt med att kristendomen växte sig allt större gjorde även boningarna kring de kyrkor som upprättats. Dessa boningar blev tillslut byar och kunde i framtiden, med tillåtelse och på uppmaning av kungen, bli städer.

Först ut var Lund, där en domkyrka upprättades i början på 1000-talet och kort därefter anlades även Helsingborg. Båda städerna anlades av den danska kungen Harald Blåtand (som senare fick sitt namn taget av en modern uppfinning för trådlös dataöverföring).

Under 1400- och 1500-talet växte sig Skåne starkare genom en rad olika adelsmän som utsågs av den danska kungen och sedermera fick lov att vara verksamma i landskapet, skattefritt och utan ytterligare krav. Detta gillades inte av de skånska bönderna som tillslut gjorde uppror 1525, vilket onekligen ledde till de skånska krigen och slutligen att Skåne tillslut blev svenskt.

Skåne

Populära destinationer för den som besöker Skåne

Idag är Skåne fortsatt belägrat av danskar, men med helt annat syfte än på 1500-talet, nämligen: turism. Tack vare den starka danska kronan och närheten över sundet, via både Öresundsbron och Helsingörsfärjan, är det idag många danskar som tar sina pengar över till Sverige för att handla och ta del av underhållning.

När man gör det så åker man till Malmö – Sveriges tredje största stad, belägen vid Öresunds sydligaste punkt. I Malmö kan man besöka Malmöhus – som även är nordens äldsta bevarade renässansslott – ta en tur genom en av stadens många parker, gå på Malmö Live och uppleva konserter och klassisk musik, eller varför inte ta en tur ner på stadens många torg för en korv, öl eller kanske både och!

Många väljer även att besöka Helsingborg och även om folk inte bara kommer över från Danmark så finns det här mycket att göra. Helsingborg är främst kända för sin kultur och en populär destination för detta är också Dunkers kulturhus som lockar tusentals besökare varje år.

Tar man sig sen ner till Landskrona går det att ta färjan över till Hven, som ligger mitt i sundet mellan Sverige och Danmark. Hit åker familjer och kärleksfulla par för att hyra cyklar och ta del av det underbara, skånska landskapet.

Väl ute på ostkusten hittar vi sen Österlen som omnämnts i både visor och dikter. En underbar region som sträcker sig från Simrishamn till Ystad och sedan vidare mot Trelleborg, innan vi finner oss på den skånska guldkusten: näset.

Tidigare ett fiskesamhälle men idag besöker svenskar och turister Höllviken, Skanör och Falsterbo för sina underbara stränder, långa kuster och fantastiska naturliv. Längst ute på Måkläppen hittar vi sälar och ett rikt fågelliv som lockar ornitologer och fridluftsentusiaster från hela världen.

Skåne

Slutligen om Skåne

Skåne är en fantastisk del av Sverige som bör upptäckas av alla svenskar. Med sina öppna landskap och utspridda slätter förser de inte bara Sverige med mat utan också glädje, kultur och en spättkaka som du sent kommer att glömma!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Skåne
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder