Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Sous Vide – hemligheten bakom perfekt tillagad mat

Contents

Med några enkla tillbehör och lite framförhållning är det ingen konst längre att framstå som en stjärnkock vid middagsbjudningar. Hemligheten bakom är att laga perfekt mat är en Sous Vide, som är en metod att laga mat under låg temperatur i vacuum. Vi köpte en Sous Vide regulator efter att har googlat runt lite, men det fanns egentligen inte så många recept att kika på för att se hur man använder den och hur resultatet blir. Det blev att testa sig lite fram. Eftersom metoden bygger på att laga mat under vacuum behöver man även en vacuumpackare.

Hur lagar man mat enligt Sous Vide?

För att laga mat enligt sous vide-metoden behöver man tre prylar; en regulator, en stor gryta eller hink och en vacuum-packare. Det låter kanske som krångliga och dyra prylar, men det är det inte. En stor gryta eller hink har säkert de flesta redan hemma och då är det två saker kvar som behövs;

  • Sous Vide-regulatorn är den som ser till att hålla den exakta temperaturen tillsammans med att cirkulerar vattnet i grytan.
  • Vacuum-packen innesluter köttet (eller fisk/kyckling) tillsammans med örter och kryddor. En vaccumpack kan förövrigt vara bra att ha till annat också, eftersom det förlänger hållbarheten på mat.

Varför ska man laga mat enligt Sous-Vide?

Det svaret är enkelt; för att få ett perfekt matlagningsresultat! Metoden lämpar sig perfekt för att laga mat till både några få såväl som för många och man slipper stressen med att tajma in övrig tillbehör som ska vara klara samtidigt. På nyår var vi bara fyra personer men det innebar att kunna laga en perfekt köttbit i finkläder är ingen konst längre. Köttet var redan tillagat till en perfekt temperatur och skulle bara gå hastigt i stekpannan för att få en fin yta. Stressen med att öka och sänka värmen och ideligen kolla temperaturen försvinner helt. Allt man behöver är egentligen lite tid och framförhållning.

När vi är många till middag, som t.ex. en söndagsmiddag med familjen är det en utmaning att t.ex. grilla kött så att det blir väl tillagat även om köttbiten är ojämn. Inga problem det heller, bara att vacuumpacka kött och kryddor och lägga i grytan (i tvättstugan hos oss för att slippa ha en stor gryta framme i köket). När köttet är klart är det sedan bara att lägga på grillen för att få en fin stekyta. Den stora potatisgratängen kan bli klar i lugn och ro innan vi drar igång grillningen…

Sous Vide – steg för steg

Så här gick det till vid vår senaste söndagsmiddag för 8 personer. Köttet behöver som alltid putsas och därefter delades oxfilén i lagom stora bitar för att vacuumpackas.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Lagom bitar för att passa in i påsarna.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Luften sugs ur effektivt.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Köttet är klart för att gå i grytan med det tempererade vattnet.

När man packat in sitt kött i vaccumpåse, gärna tillsammans med kryddor och örter, lägger man det i en gryta med vatten där man redan fäst på själva regulatorn och ställt in en lämplig temperatur. Här lagar vi oxfilé för 8 personer och temperaturen är ställd på ca 52-53°.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Middagen är på gång i tvättstugan.

Möjligen ser själva matlagningen inte så aptitlig ut och man har heller inte doften i köket på samma sätt. För min del är det inget stort argument för att inte laga mat med Sous Vide. Genom den långsamma tillagningen sätter sig smaker och kryddor i köttet och blir ännu godare. Kött är väldigt tacksamt att tillaga genom det påtagligt fina resultatet, men det är sannolikt bara fantasin som sätter gränser för vilka produkter som går att tillaga. Som nästa steg är att testa att laga grönsaker och jag kan tänka mig att resultatet med bibehållna smaker blir minst lika bra som med kött. Det får nog bli som en uppföljning till detta inlägget, helt enkelt.

Så här ser några av middagarna ut efter vår (relativt korta) erfarenhet av Sous Vide.

På nyårsafton vill man gärna ha allt så väl förberett som möjligt och att stå och laga mat i finkläder är inte helt optimalt, enligt min mening. Matos kan vara ljuvligt på sitt sätt, men inte som parfym just den kvällen:-)

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Nyårsafton och klart för gästerna att komma.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Oxfilé med duxelle och rotselleripuré stod på menyn – alla köttbitar är lika fina.

En helt vanlig vardag med matkassemiddag och vi testade att köra ryggbiffen i Sous Vide och med ett perfekt resultat. Allt som behövs är lite framförhållning och tid, i en annars väldigt avslappnad matlagning.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Ryggbiff med ljummen potatissallad med getost.

Söndagsmiddag med nästan hela familjen. Vi är många i familjen och blir allt fler, till vår stora glädje. Att laga mat i stora grytor har varit vardag under en lång period innan de stora barnen flyttade hemifrån. Numera plockar vi gärna fram grytan för Sous Vide-matlagningen.

Sous Vide och hur man lagar perfekt mat

Söndagsmiddag och matlagning för många – Oxfilé och potatisgratäng.

Vad kostar det?

Det finns både väldigt lyxiga alternativ och andra mer prisvänliga. Det paketet vi köpte kostar ca 3000: tillsammans och håller man utkik efter kampanjer så går det förmodligen att komma lite billigare undan. Allt eftersom det blir mer populärt så brukar det spegla priset också.

Enligt vår erfarenhet så är vi väldigt nöjda med metoden och resultatet och som nästa steg är att göra fler rätter, både fisk, fågel och grönsaker. Fortsättning följer….

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Sous Vide och hur man lagar perfekt mat
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder