Sportlovstips – Pizzabullar

Äntligen dags för sportlov och det blir kanske någon pick-nick fika under veckan. När barnen var små, så var pizzabullar och varm choklad givet när vi var på utflykt. Det slank ner en och annan bulle då, det var helt klart. Nu minns jag inte om vi på den tiden var ute på mycket aktiviteter eller om barnen helt enkelt föråt sig, för de tröttnade på bullarna till slut. Nu är receptet avdammat, återupplivat och lite uppiffat sedan jag bakade bullarna senast, för 10 år sedan. I ursprungsreceptet innehöll det bacon, men det har jag har ersatt med strimlad, rökt skinka + lite finhackade färska champinjoner. (För de som kanske undrar, så är bullarna åter igen mycket populära även hos de idag, stora vuxna “barnen”)

Pizzabullar2Choklad2

 

Pizzabullar

Degen:

  • 1/2 dl olja (raps)
  • 5 dl mjölk
  • 50gr jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg (+ 1 ägg till pensling)
  • 13 dl vetemjöl

Innehåll:

  • 2 dl ketchup
  • 250-300 gr strimlad rökt skinka (köpte färdigt i paket)
  • 4 dl riven ost
  • ca. 8-10 färska champinjoner som hackas ganska fint
  • 2 msk oregano eller pizzakrydda

Gör så här:

  1. Smula jästen i bunke.
  2. Värm mjölken till 37°, (hellre lite för kallt än för varmt).
  3. Häll i mjölken, lite efterhand tills jästen har löst sig. Häll därefter i olja, salt, socker, ägg och mjölet (inte allt på en gång). Bearbeta degen, allra helst i en hushållsassistent. Tillsätt mjöl efterhand, tills degen släpper och börjar bli blank. Jag brukar köra degen ca. 5-7 i min maskin.
  4. Jäs sedan i 40 min under lock eller bakduk.
  5. Ta upp degen, tillsätt lite mjöl och bearbeta degen på bakbord en liten stund. Dela degen i fyra delar.
  6. Kavla ut 1/4 del i taget och fördela innehållet, (1/4 av varje), jämt över degen.
  7. Rulla ihop till en rulle och dela med kniv i ca. 8-10 bitar. Lägg i bakformar på en plåt.
  8. Låt jäsa i 20-30 min.
  9. Pensla på med uppvispat ägg.
  10. Grädda 8-10 min i 250°

Lycka Till!

Hitta rätt matkasse för dig