Utan fisk

Många anser att en diet som innehåller fisk och skaldjur är ett mellanting mellan att äta kött och att inte äta kött – ett sätt att få i sig protein samtidigt som man följer etiska och miljömässiga krav. Men det finns många etiska, miljömässiga och till och med hälsokonsekvenser som härrör från att äta fisk och skaldjur.

Sist och inte minst, många, speciellt barn, tycker inte om fisksmak och fisklukt och vill helst undvika all mat som innehåller fisk.

Vissa leverantörer av matkassar i Sverige anser detta och erbjuder matkassar som är fisk- ich skaldjursfria.

Utan fisk

Skäl att inte äta fisk

Det finns många skäl att inte äta – eller sluta äta – fisk och skaldjur, från de miljömässiga till de etiska eller t.o.m. ens smakpreferenser.

Överfiske

Den globala aptiten på fisk och skaldjur överträffar kraftigt fiskens förmåga att fortplanta sig. Populära arter som tonfisk är farligt överfiskade och många bestånd riskerar att försvinna helt om inte hållbara förvaltningsmetoder antas.

En viktig orsak till överfiske är bristen på nationell och internationell tillsyn över världens vatten. Det är ett problem eftersom det hindrar hållbara fiskkvoter från att upprätthållas.

Och denna brist på reglering leder till övergrepp på andra sätt.

Bifångst

Skaldjursindustrin dödar djur som människor inte äter. Kommersiella fiskefartyg förlitar sig ofta på massiva nät som trålar havsbotten för att maximera dagliga fångster.

Närhelst dessa nät används, hamnar många djur som inte var avsedda att fångas fast – ett fenomen som kallas ”bifångst”. Upp till 300 000 små valar, delfiner och tumlare trasslar in sig och dödas på detta sätt varje år. Det enskilt största hotet mot havssköldpaddor är just bifångst.

Ibland dör dessa djur för att de fastnar i fiskematerial som slängs i vattnet av båtar. Detta kan leda till att djur simmar runt med sammandragande och smärtsamma redskap lindade eller fast på kroppen, vilket kraftigt försämrar deras livskvalitet.

Hav behandlas som en soptipp

Varje minut slängas motsvarigheten till en sopbil värd av plast ut i världshaven.

Mikroplast har till exempel blivit ett gissel för det marina livet. En enda dusch med tvål med mikropärlor kan släppa ut 10 000 av dem i miljön, varav de flesta hamnar i vattenkällor.

Om de konsumeras av djur kan mikropärlor leda till en rad problem genom att orsaka smärta, täppa till matsmältningsorganen och blockera upptaget av näringsämnen. Mikropärlor är också magneter för giftiga kemikalier när de flyter genom vattnet, så när de konsumeras läcker de också ut gifter i djur som har sväljt dem.

Fisk och skaldjursindustrin skapar ojämlikhet

När den hanteras och skyddas på ett ansvarsfullt sätt från föroreningar är skaldjursindustrin en viktig del av den globala ekonomin.

Men i takt med att efterfrågan på skaldjur har ökat har industrin blivit mycket ojämlik, med stora fartyg som tränger undan mindre fiskare och leder till många av de övergrepp som beskrivs ovan.

Ofta utspelar sig denna ojämlikhet i internationella tävlingar, där rikare länder plundrar vattnet till dem med mindre sofistikerad teknologi.

Allergi mot fisk och skaldjur

Allergier mot skaldjur och fisk är vanligare hos vuxna och ungdomar än hos små barn. En nyligen genomförd studie uppskattade att en av 100 personer har en skaldjursallergi. De typer av skaldjur som kan orsaka allergier inkluderar fjällande fisk och skaldjur, inklusive blötdjur (som ostron, musslor och bläckfisk) och kräftdjur (som räkor och kräftor).

Symtom på fisk- eller skaldjursallergier varierar och sträcker sig från milda reaktioner till en allvarlig allergisk reaktion (anafylaxi). Det vanligaste symtomet är upphöjda röda hudknölar (nässelutslag). Andra symtom inkluderar väsande andning och andningssvårigheter, kramper, diarré, illamående eller kräkningar. Det bästa sättet att hantera en skaldjurs- eller fiskallergi är att undvika all mat som innehåller den art som du är allergisk mot.

Fisk smakar illa

Det finns många bland oss som tycker at fisk och skaldjur smakar illa. Andra hatar fisklukt och vill undvika att lägga maten förknippat med det på tungan. Och varför inte – vi alla har våra matpreferenser.

Matkasse utan fisk

Lyckligtvis behöver du som inte vill äta fisk göra det om du vill dra nytta av alla de fördelar som en veckoleverans av matkassar tillför till ditt liv. I dagsläget finns det nämligen så många matleverantörer med så många olika matkassar att välja mellan att även du kommer säkert att hitta det du är efter.

Skräddarsydda matkassar

Många leverantörer av matkassar, såsom Linas matkasse (om du gillar svenska klassiker) eller HelloFresh (om du vill prova på världens kändaste matkasse), låter dig välja ur en lång meny med olika alternativ som är tydligt märkta med de allergener och matvaror de innehåller, inklusive fisk och skaldjur.

Det enda du behöver göra är att inte lägga till maträtter med fisk i din veckomeny. Klart!

Vegetariskt

Äter du redan vegetariskt? Då kommer du inte få problem med att fisk kommer att finnas med i din matkasse.

Vill du inte läsa menyer för att ta reda på om det finns fisk i rätten eller inte? Då ska du kanske beställa en läcker vegetarisk matkasse utan fisk, som till exempel den från Marley Spoon, för att aldrig behöva se på fisk och skaldjur igen i ditt liv.

Veganskt

Vill du ta det ett steg vidare kan du beställa en vegansk matkasse, som den från Simple Feast. Då ska du absolut inte behöva oroa dig för att få smaka fisk.

Utan fisk

Frågor och svar om matkasse utan fisk

Hur får vegetarianer i sig Omega?

Omega-3-fettsyror är lätt tillgängliga i en mängd olika vegetabiliska livsmedel. Källor inkluderar valnötter, linfrön, chiafrön, hampafrön, edamame, tång och alger. Andra gröna bladgrönsaker och bönor innehåller också små mängder.

Finns det några fördelar med att inte äta fisk?

Absolut! Det finns miljömässiga och etiska skäl för att inte äta fisk. Att inte göra det kan också vara fördelaktigt för hälsan.

Finns det en matkasse utan fisk?

Ja, många! Alla vegomatkassar är självklart fiskfria. Sedan finns det leverantörer av matkassar som låter dig skräddarsy din veckomeny – då ska du välja bort alla fiskrätter.

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Utan fisk
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder