Prova på ett plantbaserat liv tillsammans med en vegansk matkasse

Att äta veganska – eller helt plantbaserat – har blivit allt mer trendigt med åren och det är idag inte alls ovanligt att höra beställningar av seitan-nudlar eller havremjölkslatte läggas hos dina lokala restauranger och caféer. Är du precis som oss så har du säkert funderat på att utforska och se vad det hela handlar om, men finner det samtidigt svårt att få tid i vardagsstressen för att sätta dig in i en helt ny kosthållning och allt vad det innebär med matlagning och inköp.

Vi kommer i denna artikel att kolla lite närmare på den veganska dieten och hur den normalt fungerar. Lite senare tittar vi även på de måltidsplaner och matkassealternativ som finns tillgängliga för den som vill prova på – men tycker det verkar lite krångligt.

Med en vegansk matkasse från Årstiderna blir det enklare än någonsin att äta plantbaserat

Fördelar och nackdelar med en vegansk matkasse

Det finns några uppenbara fördelar med att beställa en färdigpackad, vegansk matkasse. Bland annat så kan man: 

  • Spara tid och energi
  • Äta på ett mer miljövänligt sätt eftersom man slänger mindre mat
  • Rädda vår natur genom att bidra till mindre utsläpp (som normalt kommer från köttindustrin).
  • Upptäcka en helt ny värld av recept och inspiration som du aldrig tidigare kunnat tänka dig

Men trots alla fördelar så finns det såklart också en del nackdelar med en vegansk matkasse som inkluderar: 

  • Inga djurprodukter – inte ens OST. 
  • Svårare att hålla koll på sitt näringsintag och undvika näringsbrist

Vilken är Sveriges bästa veganska matkasse?

I takt med att den veganska revolutionen växt sig starkare så har också många matkasseleverantörer anammat konceptet och börjat erbjuda sina kunder kassar helt utan djurprodukter. Nedan hittar du de allra mest populära alternativen och de som vi själva håller högst på vår topplista. 

Årstiderna vegansk matkasse – en pånyttfödd vän för grönsaksälskare

Årstiderna har alltid varit Sveriges främsta matkasse för den som vill kuna ställa ekologisk mat på middagsbordet. Tidigare gick det även att beställa deras matkassar med kött, men idag är deras matkasse helt grönsaksbaserad och Årstiderna erbjuder med detta ett urval av veganska matkassar – helt utan djurprodukter. 

Läs mer om Årstidernas matkasse i vår recension och upptäck vårt unika erbjudande

Vegansk matkasse från Veckans Middag – en ny favorit från grönsakslandet

Veckans Middag är ett matkassealternativ som växt sig allt större hos grönsaksätare på senare år och mycket tack vare deras breda utbud för detta. Här hittar du bland annat deras veganska matkasse som hjälper dig till ett klimatsmartare alternativ och ger dig allt det bästa från vårt kära växtrike för att du på enklast möjliga sätt ska kunna hålla dig till din växtbaserade livsstil!

Kolla in vår recension av Veckans Middag och deras veganska utbud idag

Linas Vegansk Matkasse – svenskens favorit, nu med mindre kött

Linas Matkasse har sedan länge varit en av Sveriges mest omtyckta matkassar och med deras veganska matkasse är de numera också favorit hos aldrig-kött-älskarna. Här hittar du varje vecka ett fantastiskt och inspirerande utbud av veganska maträtter, recept och inspiration som får dig glömma fläskkotletterna på nolltid!

Läs vår recension av Linas Matkasse och upptäck deras fantastiska utbud av veganska och flexitarianska rätter.

Simple Feast – vegansk matkasse som går hem i husen

Sist på vår lista har vi sen giganterna – Simple Feast. Simple Feast har med sin veganska matkasse revolutionerat de klimatsmarta måltidsleveranserna i Sverige och erbjuder med detta en av de striktaste och mest grönsaksfyllda alternativen på marknaden. Litar du på våra grannar i väst är det dags att prova Simple Feast och bli en del av den veganska revolutionen idag. 

Läs vår recension av Simple Feast och upptäck allt om Sveriges mesta, veganska matkasse!

OBS! SIMPLE FEAST HAR SEDAN 09/2022 GÅTT I KONKURS

En vegansk matkasse hjälper dig i vardagsstöket och på vägen mot ett sundare liv

Att tänka på innan man beställer en vegansk matkasse

Den veganska livsstilen har inte bara letat sig in i klimat-krigare och djurvänners sinnen utan dessutom blivit något av en trend bland både unga och äldre. På så vis är det idag väldigt många som både funderar på och tillslut tar steget till att göra sig av med köttet och fokusera på att få all sin näring ifrån växtriket.

Sägas ska dock att det för många människor – speciellt de som ätit kött hela livet – blir en ganska stor omställning när man går från att äta kött till att bli vegan och det kan därför vara värt att tänka efter lite extra och kanske ta några mindre steg mot ett helhjärtat livsstilsombyte. 

Ett sätt man kan göra det på är att till en början prova på en flexitariansk diet där vegetariska koncept succesivt introduceras, för att sedan röra sig helt mot det vegetariska köket. Här får köttet ta läktarplats medan småkusinerna mejeri- och äggprodukter fortfarande får vara med och banar perfekt vägen mot att helt göra sig av med djurprodukterna och skaffa vegansk matkasse på heltid. 

På så vis kan man sakta med säkert vänja kroppen vid sin nya livsstil och i längden få en mer lyckad vegan-upplevelse för sig själv. 

Plantbaserade matkassar som passar hela familjen

Många föräldrar tycker att det är svårt att få barnen att äta mer frukt och grönt. En vegansk matkasse kan vara precis det som behövs för att få dem att älska att äta nyttigt. När budet kommer och levererar er mat kan du visa att du är entusiastisk – det smittar oftast av sig på barnen. Låt dem hjälpa till att lägga in maten i kylen. Kanske får de lära sig att den där konstiga, stora knölen är en rotselleri, eller att den där vita moroten faktiskt är en palsternacka.

Kanske får de till och med smaka en liten bit. Då bygger du upp en förväntan, och sedan kan du låta barnen vara med och laga maten. Ofta innehåller färdiga matkassar vissa rätter som är mer lättlagade, vilket är ett perfekt tillfälle att låta barnen hjälpa till.

Vanliga frågor och svar gällande veganska matkassar

Vi kommer att avsluta med några vanliga frågor och svar och hoppas med detta sy ihop säcken tillsammans med allting vi redan gått igenom. Nedan följer några av de vanligaste frågor vi får från kunder som är nyfikna på en vegansk matkasse.

Är det nyttigt att äta vegansk mat?

Det finns många fördelar med att äta en vegansk kost, men få nackdelar. Om du äter helt veganskt rekommenderar läkare att du tar ett tillskott av vitamin B12, eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt utan att äta animaliska produkter. Du kan också behöva ta tillskott av D-vitamin, järn, zink, omega-3 och andra ämnen. Du kan läsa mer om vegansk kost på Livsmedelsverkets hemsida.

Vilka företag erbjuder veganska matkassar?

De flesta företag som levererar färdigpackade matkassar har vegetariska alternativ, men desto färre har helt veganska kassar. Men det finns några stycken att välja på. Till exempel kan du köpa veganska matkassar från Veckans middag, Simple Feast och Årstiderna.

Varför ska man äta vegansk mat?

Det finns många anledningar till att äta veganskt. Många gör det av etiska skäl, eftersom de vill värna om djuren. Andra gör det av ekonomiska skäl – om man lagar mat från grunden på råvaror från växtriket blir det nämligen oftast billigare än att laga liknande kötträtter. Åter andra äter veganskt av hälsoskäl eftersom de anser att de mår bäst av att äta växtbaserat. Slutligen finns det många som väljer vegansk kost eftersom det är mindre påfrestande för klimatet.

Varför ska jag välja en vegansk matkasse?

En del vill gärna äta vegansk kost, men kan känna att det är svårt att komma på vad man kan laga. Då kan veganska matkassar som levereras varje eller varannan vecka vara precis det som behövs för att sätta igång inspirationen. Du lär dig då att tänka lite mer som en kock och att låta grönsakerna spela huvudrollen, i stället för att tänka att du bara ersätter köttet i maträtter med substitut som soja och liknande. En del väljer att prenumerera på en vegansk matkasse hela tiden, andra beställer en då och då för att testa något nytt i köket.

Till vilka städer kan man få en vegansk matkasse levererad?

För bara några år sedan så var det i princip bara storstäderna som Malmö, Göteborg och Stockholm som kunde få matkassar hemlevererade. Men nu för tiden finns det leverans till många medelstora städer också, och ibland även till mindre orter som ligger utanför en större stad. Om du inte bor i ett storstadsområde är det bäst att gå till olika leverantörers hemsidor och knappa in ditt postnummer. Då kan du se om de levererar i ditt område. Ibland kan det vara möjligt att få hemleverans ändå mot en extra avgift, så om det står att företaget inte levererar till ditt postnummer kan det ändå vara en god idé att skicka ett mejl och fråga om de kan göra ett undantag, särskilt om du vet att de levererar till orter i närheten.

Slutligen om veganska matkassar och måltidsplaner

Det verkar allt mer och mer som att veganerna och deras exklusiva grönsaksklubb är här för att stanna. Har du länge varit nyfiken på att prova – men samtidigt inte riktigt redo för rastaflätorna – kanske en måltidsplan eller matkasse är på sin plats för att lyckas klämma in en provsmakningsvecka (eller varför inte fyra!) i den hektiska vardagen. Kolla in de olika erbjudanden som finns, ta del av våra exklusiva rabatter och ge dig på en vegansk matkasse idag!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Vegansk matkasse
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder