Prova ett plantbaserat liv tillsammans med en vegansk matkasse eller måltidsplan

Vegansk matkasse

Att äta veganska – eller helt plantbaserat – har blivit allt mer trendigt med åren och det är idag inte alls ovanligt att höra beställningar av seitan-nudlar eller havremjölkslatte läggas hos dina lokala restauranger och caféer. Är du precis som oss så har du säkert funderat på att utforska och se vad det hela handlar om, men finner det samtidigt svårt att få tid i vardagsstressen för att sätta dig in i en helt ny kosthållning och allt vad det innebär med matlagning och inköp.

Vi kommer i denna artikel att kolla lite närmare på den veganska dieten och hur den normalt fungerar. Lite senare tittar vi även på de måltidsplaner och matkassealternativ som finns tillgängliga för den som vill prova på – men tycker det verkar lite krångligt.

Varför väljer svenskar att bli veganer?

Orsakerna till att man blir vegan är många och beroende på vem du frågar så sträcker dem sig hela vägen på ”galenskap” till ”en vilja om att bättre rå om vår planet och de levande varelser som bor på den”. Den huvudsakliga anledningen till att svensken väljer att bli vegan är nog dock det sistnämna och på andra plats hittar vi: hälsan. Nedan tittar vi lite närmare på de båda och deras relevans till ämnet.

Vegan för hälsan skull

En annan stor anledning till att människor väljer att bli veganer är för hälsans skull och här rör det sig ofta om ett spann mellan att vilja gå ner i vikt och en tro om att djurprodukter faktiskt är skadliga för människor. Det sistnämnda är ganska kontroversiellt, inte minst med tanke på att människor ätit kött i miljoners år och tycks många gånger grunda sig i studier som visat på människors svårigheter att bearbeta laktosprodukter senare i livet.

Utöver det pekar man på diverse hjärt- och kärlsjukdomar som kopplats till högt intag av (framförallt rött) kött och mättat fett. Vad som dock verkar mer än bara gångbart är en vegansk diet för viktminskning. Grönsaker har nämligen till stor del väldigt låg kaloridensitet vilket innebär att man överlag måste äta mycket mer av dem för att uppnå samma mängd kalorier som en bit kött, till exempel. På så vis blir det svårare att äta för mycket och enklare att äta för lite, vilket leder till viktminskning.

Det kan dock vara svårt att bibehålla adekvata vitamin- och näringsnivåer i kroppen på en vegansk diet och det rekommenderas därför att man regelbundet kollar sina värden och ersätter med kosttillskott efter behov.

Vegan för miljön skull

På toppen av listan över orsaker till varför folk väljer att bli veganer hittar vi: miljön – eller kanske ännu mer specifikt: djuren. För det är trots allt ett faktum att för att vi människor ska kunna äta kött så måste ett djur först slaktas och tas hand om. Veganer motsäger sig detta och menar på att det är en omoralisk handling att ta en annan levande varelses liv – oavsett för vilken anledning.

Istället vill man att majoriteten av samhället byter ut köttet mot växtbaserade alternativ och intar sina proteiner från källor som kräver åkermark, istället för betesmark. Det är dock fortfarande ytterst oklart om denna taktik är gångbar i längden och det finns många motståndare till den plantbaserade livsstilen.

Dessa menar på att jordbruk, i den grad som skulle krävas för att förse hela jorden med plantbaserade alternativ till kött, kommer komma med andra, likvärdiga problem för miljön och att det i längden kan göra minst lika mycket skada – eller till och med mer.

Vegansk matkasse

Prova på det veganska köket med en måltidsplan

Vill man ge sig på det veganska köket kan det till en början verka lite läskigt – speciellt om man är van vid att laga mycket kött. Blir man vegetarian så vet vi alla att det är köttet i sig som måste undvikas, men när det kommer till vegansk mat gäller det ju dessutom att undvika de produkter som innehåller de biprodukter som kommer från djuren. Detta innebär bland annat att alla mejeriprodukter, ägg, gelatin och honung – ja, faktiska biprodukter – måste läggas på hyllan.

Det kan därför vara lämpligt att ge sig på en måltidsplan och istället för att försöka ”uppfinna hjulet på egen hand” kan man istället ta del av andra veganers expertis och på så sätt introduceras till den plantbaserade livsstilen.

Det kan dock vara ganska enkelt att hamna i en situation där den veganska dieten ger en näringsbrist, när man övergår från kött. Detta eftersom man många gånger inte tänker på att de näringsämnen som kommer från djuren också måste ersättas med plantbaserade alternativ och i fallet med till exempel vitamin B12 – ersättas på syntetiskt vis. Med en måltidsplan är dessa faktorer normalt medberäknade och du kan därför i lugn och ro istället fokusera på att ta åt dig det hela som en livsstil!

Genom att följa en måltidsplan får du ofta tillgång till en hel uppsjö med inspirerande recept, tips och trix för att lyckas så bra som möjligt med din övergång till den veganska livsstilen. Är du intresserad av att använda en vegansk diet för att gå ner i vikt är detta också många gånger möjligt och i dessa fall noterar normalt skaparen av måltidsplanen de inkluderade kalorierna, proteiner, fett och kolhydrater för varje måltid.

Är det bättre att vara vegan om man vill gå ner i vikt?

Frågan gällande hur det är bättre att vara vegan för att gå ner i vikt på ett hälsosammare vis är tvådelad. Som vi nämnde innan finns det risk för näringsbrist i samband med övergången till en vegansk livsstil och på samma vis är det viktigt att se till så att man får i sig ordentligt med protein från plantbaserade ursprung. Det är dock fortsatt många som väljer en vegansk livsstil för viktminskning – så varför ska man då göra det?

Det finns egentligen ingenting som säger att det är mer hälsosamt att vara vegan, dock kan det absolut hjälpa i samband med en viktminskningsresa. Detta eftersom det blir väldigt svårt att äta för mycket grönsaker och även om det inte är hela sanningen – så ligger det mycket i det.

Vegansk skräpmat är dock också något som blivit allt mer vanligt och med det har en rad processerad mat också kommit på marknaden som alternativ till sina djurbaserade motsvarigheter. I slutändan handlar viktminskning om kalorier in v.s. kalorier ut och här är det därför otroligt viktigt att se upp med det totala kaloriintaget och säkerställa att man inte äter för mycket med tron om att ”det är nyttigt”.

Få mer tid i vardagen med en vegansk matkasse

Det är inte alltid så lätt att komma på vad man ska äta varje dag – särskilt när man är stressad. Även om en måltidsplan kan hjälpa till en bra bit på vägen, är det fortsatt många av oss som finner det svårt att hitta tid till att laga mat mitt i vardagen. Därför kan en färdigpackad matkasse komplett med recept för vad som ska lagas vara en riktig räddare i nöden. Med en vegansk matkasse kan du äta på ett sätt som passar dig, oavsett anledning till att du väljer att äta plantbaserat. Dessutom sparar du tid då du slipper åka och handla mat till veckans middagar.

En stor fördel med veganska matkassar är att du får många bra idéer på god och nyttig mat som du kan laga helt utan kött och andra animaliska produkter. Perfekt om du känner att du ofta lagar samma maträtter och behöver hitta på något annat. En annan god anledning till att beställa färdigpackade matkassar är att det är ett miljövänligt val.

Det blir nämligen ingen mat som går till spillo, eftersom du bara får precis så mycket som du behöver för de olika rätterna. Du slipper problemet med öppnade förpackningar med matvaror som ligger och blir gamla i kylen och kan i stället ha gott samvete. Samtidigt är alla varor granskade av företaget du köper matkassen av, så du behöver inte lägga tid på att läsa på innehållsförteckningar för att förvissa dig om att allt du får hem är veganskt. Om du är vegan, eller bara vill äta lite mer hälsosamt, kan en vegansk matkasse både underlätta vardagen och sätta lite guldkant på den. Kassarna fungerar lika bra till singelhushåll som till barnfamiljer.

Vegansk matkasse

Upptäck härliga veganska matkassar

Veckans middag har många olika matkassar att välja på, bland annat en som är vegansk. Vegankassen går att få i tre olika storlekar beroende på hur stor familj du har. Om du är singel eller om ni är två i hushållet så kan du välja kassen för två personer. Sedan finns det en standardstorlek för fyra personer och en extra stor kasse om ni är ännu fler i hushållet.

Många av rätterna går bra att frysa in om ni inte klarar att äta upp det, så om du är osäker på hur stor kasse som behövs är det smart att hellre beställa en större storlek än en mindre. Varje kasse innehåller fyra middagar. Du kan till exempel få testa på klassiska rätter som linsbolognese, eller spännande varianter som rödbets- och tomatsallad med bulgur och mynta. Leveransen är gratis.

Ett annat företag som faktiskt bara har växtbaserade matkassar är Simple Feast. Deras kassar innehåller dessutom bara ekologiska produkter. Det här är ett perfekt alternativ för dig som inte har tid att laga mat, då så mycket som möjligt är förberett för att det ska gå fort att få maten på bordet.

Simple Feast har två olika kassar: en för två till tre personer och en som passar för fyra till fem personer. Varje vecka väljer du själv ut tre rätter från en meny om fem rätter. Det gör att du kan skräddarsy kassen till viss mån, så att du bara får hem mat som du tycker är god. Ett stort plus med den här matkassen är att förpackningarna är tillverkade av biologiskt nedbrytbara material, som växtfibrer från majs och potatis. Simple Feast passar alltså extra bra för dig som väljer att äta veganskt av hänsyn till klimatet.

Växtbaserade matkassar passar hela familjen

Många föräldrar tycker att det är svårt att få barnen att äta mer frukt och grönt. En växtbaserad matkasse kan vara precis det som behövs för att få dem att älska att äta nyttigt. När budet kommer och levererar er mat kan du visa att du är entusiastisk – det smittar oftast av sig på barnen. Låt dem hjälpa till att lägga in maten i kylen. Kanske får de lära sig att den där konstiga, stora knölen är en rotselleri, eller att den där vita moroten faktiskt är en palsternacka.

Kanske får de till och med smaka en liten bit. Då bygger du upp en förväntan, och sedan kan du låta barnen vara med och laga maten. Ofta innehåller färdiga matkassar vissa rätter som är mer lättlagade, vilket är ett perfekt tillfälle att låta barnen hjälpa till.

Barnen kan också bli mer sugna på att äta det som serveras om de får vara med och välja i vilken ordning ni ska laga recepten. Barn kan, i motsats till vad en del tror, äta helt vegansk kost förutsatt att de får tillskott av B12 och D-vitamin. Man behöver också tänka efter lite extra så att de får i sig tillräckligt med ämnen såsom omega-3 och järn.

Det är också viktigt att barn, precis som vuxna som äter en vegansk kost, får i sig tillräckligt med protein. Det kan man till exempel få genom baljväxter såsom bönor och kikärtor och nötter. När du köper en färdigpackad vegansk kasse är måltiderna oftast planerade av någon som är utbildad inom näringslära, vilket gör att de är välbalanserade och ger dig och ditt barn alla näringsämnen ni behöver.

Några fördelar med färdiga veganska matkassar som du kanske inte tänkt på

Det finns några uppenbara fördelar med att beställa färdigpackade matkassar. Man sparar tid och energi, och dessutom är det miljövänligt eftersom man slänger mindre mat. Men det finns fler fördelar som du kommer att upptäcka när du börjar prenumerera på en vegansk matkasse. För det första kommer du att upptäcka nya recept som du så att säga lägger till i din arsenal.

När du någon gång inte vet vad du ska laga kan du bläddra bland receptkorten, och eftersom du har lagat alla rätter i din lilla hemmagjorda kokbok så vet du hur allt smakar och behöver inte fundera på om du gillar det eller inte. En annan fördel är att du antagligen även kommer att upptäcka råvaror som du aldrig har provat innan. Bli inte förvånad om en del av sakerna du först fått i din matkasse blir riktiga basvaror i hushållet.

Vegansk matkasse

Ytterligare en fördel med matkassarna är att maten är så lättlagad. I många hushåll är det en person som står för nästan all matlagning, med argumentet att de andra i familjen inte är så bra på att laga mat. Men med en färdig matkasse där allt är förberett och receptet är designat för att vara lätt att följa kan familjen dela på ansvaret. Kanske kan tonårsbarnen stå för matlagningen ett par kvällar i veckan och ge föräldrarna lite ledigt?

Vanliga frågor och svar gällande veganska matkassar

Vi kommer att avsluta med några vanliga frågor och svar och hoppas med detta sy ihop säcken tillsammans med allting vi redan gått igenom. Nedan följer några av de vanligaste frågor vi får från kunder eller hör runt i etern.

Är det nyttigt att äta vegansk mat?

Det finns många fördelar med att äta en vegansk kost, men få nackdelar. Om du äter helt veganskt rekommenderar läkare att du tar ett tillskott av vitamin B12, eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt utan att äta animaliska produkter. Du kan också behöva ta tillskott av D-vitamin, järn, zink, omega-3 och andra ämnen. Du kan läsa mer om vegansk kost på Livsmedelsverkets hemsida.

Vilka företag erbjuder veganska matkassar?

De flesta företag som levererar färdigpackade matkassar har vegetariska alternativ, men desto färre har helt veganska kassar. Men det finns några stycken att välja på. Till exempel kan du köpa veganska matkassar från Veckans middag, Simple Feast och Årstiderna.

Varför ska man äta vegansk mat?

Det finns många anledningar till att äta veganskt. Många gör det av etiska skäl, eftersom de vill värna om djuren. Andra gör det av ekonomiska skäl – om man lagar mat från grunden på råvaror från växtriket blir det nämligen oftast billigare än att laga liknande kötträtter. Åter andra äter veganskt av hälsoskäl eftersom de anser att de mår bäst av att äta växtbaserat. Slutligen finns det många som väljer vegansk kost eftersom det är mindre påfrestande för klimatet.

Varför ska jag välja en vegansk matkasse?

En del vill gärna äta vegansk kost, men kan känna att det är svårt att komma på vad man kan laga. Då kan veganska matkassar som levereras varje eller varannan vecka vara precis det som behövs för att sätta igång inspirationen. Du lär dig då att tänka lite mer som en kock och att låta grönsakerna spela huvudrollen, i stället för att tänka att du bara ersätter köttet i maträtter med substitut som soja och liknande. En del väljer att prenumerera på en vegansk matkasse hela tiden, andra beställer en då och då för att testa något nytt i köket.

Till vilka städer kan man få en vegansk matkasse levererad?

För bara några år sedan så var det i princip bara storstäderna som Malmö, Göteborg och Stockholm som kunde få matkassar hemlevererade. Men nu för tiden finns det leverans till många medelstora städer också, och ibland även till mindre orter som ligger utanför en större stad. Om du inte bor i ett storstadsområde är det bäst att gå till olika leverantörers hemsidor och knappa in ditt postnummer. Då kan du se om de levererar i ditt område. Ibland kan det vara möjligt att få hemleverans ändå mot en extra avgift, så om det står att företaget inte levererar till ditt postnummer kan det ändå vara en god idé att skicka ett mejl och fråga om de kan göra ett undantag, särskilt om du vet att de levererar till orter i närheten.

Slutligen om veganska matkassar och måltidsplaner

Det verkar allt mer och mer som att veganerna och deras exklusiva grönsaksklubb är här för att stanna. Har du länge varit nyfiken på att prova – men samtidigt inte riktigt redo för rastaflätorna – kanske en måltidsplan eller matkasse är på sin plats för att lyckas klämma in en provsmakningsvecka (eller varför inte fyra!) i den hektiska vardagen. Kolla in de olika erbjudanden som finns, ta del av våra exklusiva rabatter och ge dig på en vegansk matkasse idag!

Spara upp till 989 kr!
Vegansk matkasse
29th september 2022
Erbjudandet upphör den
Vegansk matkasse
Spara upp till 989 kr!
29th september 2022
Erbjudandet upphör den