Vegansk matkasse

Det är inte alltid så lätt att komma på vad man ska äta varje dag, särskilt när man är stressad. Därför kan en färdigpackad matkasse komplett med recept på det som ska lagas vara en riktig räddare i nöden. Med en vegansk matkasse kan du äta på ett sätt som passar dig, oavsett anledning till att du väljer att äta växtbaserat. Dessutom sparar du tid då du slipper åka och handla mat till veckans middagar. En stor fördel med veganska matkassar är att du får många bra idéer på god och nyttig mat som du kan laga helt utan kött och andra animaliska produkter. Perfekt om du känner att du ofta lagar samma maträtter och behöver hitta på något annat. En annan god anledning till att beställa färdigpackade matkassar är att det är ett miljövänligt val. Det blir nämligen ingen mat som går till spillo, eftersom du bara får precis så mycket som du behöver för de olika rätterna. Du slipper problemet med öppnade förpackningar med matvaror som ligger och blir gamla i kylen och kan i stället ha gott samvete. Samtidigt är alla varor granskade av företaget du köper matkassen av, så du behöver inte lägga tid på att läsa på innehållsförteckningar för att förvissa dig om att allt du får hem är veganskt. Om du är vegan, eller bara vill äta lite mer hälsosamt, kan en vegansk matkasse både underlätta vardagen och sätta lite guldkant på den. Kassarna fungerar lika bra till singelhushåll som till barnfamiljer.

Vegansk matkasse

Upptäck härliga veganska matkassar

Veckans middag har många olika matkassar att välja på, bland annat en som är vegansk. Vegankassen går att få i tre olika storlekar beroende på hur stor familj du har. Om du är singel eller om ni är två i hushållet så kan du välja kassen för två personer. Sedan finns det en standardstorlek för fyra personer och en extra stor kasse om ni är ännu fler i hushållet. Många av rätterna går bra att frysa in om ni inte klarar att äta upp det, så om du är osäker på hur stor kasse som behövs är det smart att hellre beställa en större storlek än en mindre. Varje kasse innehåller fyra middagar. Du kan till exempel få testa på klassiska rätter som linsbolognese, eller spännande varianter som rödbets- och tomatsallad med bulgur och mynta. Leveransen är gratis.

Ett annat företag som faktiskt bara har växtbaserade matkassar är Simple Feast. Deras kassar innehåller dessutom bara ekologiska produkter. Det här är ett perfekt alternativ för dig som inte har tid att laga mat, då så mycket som möjligt är förberett för att det ska gå fort att få maten på bordet. Simple Feast har två olika kassar: en för två till tre personer och en som passar för fyra till fem personer. Varje vecka väljer du själv ut tre rätter från en meny om fem rätter. Det gör att du kan skräddarsy kassen till viss mån, så att du bara får hem mat som du tycker är god. Ett stort plus med den här matkassen är att förpackningarna är tillverkade av biologiskt nedbrytbara material, som växtfibrer från majs och potatis. Simple Feast passar alltså extra bra för dig som väljer att äta veganskt av hänsyn till klimatet.

Växtbaserade matkassar passar hela familjen

Många föräldrar tycker att det är svårt att få barnen att äta mer frukt och grönt. En växtbaserad matkasse kan vara precis det som behövs för att få dem att älska att äta nyttigt. När budet kommer och levererar er mat kan du visa att du är entusiastisk – det smittar oftast av sig på barnen. Låt dem hjälpa till att lägga in maten i kylen. Kanske får de lära sig att den där konstiga, stora knölen är en rotselleri, eller att den där vita moroten faktiskt är en palsternacka. Och kanske får de till och med smaka en liten bit. Då bygger du upp en förväntan, och sedan kan du låta barnen vara med och laga maten. Ofta innehåller färdiga matkassar vissa rätter som är mer lättlagade, vilket är ett perfekt tillfälle att låta barnen hjälpa till.

Barnen kan också bli mer sugna på att äta det som serveras om de får vara med och välja i vilken ordning ni ska laga recepten. Barn kan, i motsats till vad en del tror, äta helt vegansk kost förutsatt att de får tillskott av B12 och D-vitamin. Man behöver också tänka efter lite extra så att de får i sig tillräckligt med ämnen såsom omega-3 och järn. Det är också viktigt att barn, precis som vuxna som äter en vegansk kost, får i sig tillräckligt med protein. Det kan man till exempel få genom baljväxter såsom bönor och kikärtor och nötter. När du köper en färdigpackad vegansk kasse är måltiderna oftast planerade av någon som är utbildad inom näringslära, vilket gör att de är välbalanserade och ger dig och ditt barn alla näringsämnen ni behöver.

Några fördelar med färdiga matkassar du kanske inte tänkt på

Det finns några uppenbara fördelar med att beställa färdigpackade matkassar. Man sparar tid och energi, och dessutom är det miljövänligt eftersom man slänger mindre mat. Men det finns fler fördelar som du kommer att upptäcka när du börjar prenumerera på en vegansk matkasse. För det första kommer du att upptäcka nya recept som du så att säga lägger till i din arsenal. När du någon gång inte vet vad du ska laga kan du bläddra bland receptkorten, och eftersom du har lagat alla rätter i din lilla hemmagjorda kokbok så vet du hur allt smakar och behöver inte fundera på om du gillar det eller inte. En annan fördel är att du antagligen även kommer att upptäcka råvaror som du aldrig har provat innan. Bli inte förvånad om en del av sakerna du först fått i din matkasse blir riktiga basvaror i hushållet.

Vegansk matkasse

Ytterligare en fördel med matkassarna är att maten är så lättlagad. I många hushåll är det en person som står för nästan all matlagning, med argumentet att de andra i familjen inte är så bra på att laga mat. Men med en färdig matkasse där allt är förberett och receptet är designat för att vara lätt att följa kan familjen dela på ansvaret. Kanske kan tonårsbarnen stå för matlagningen ett par kvällar i veckan och ge föräldrarna lite ledigt?

Vanliga frågor om veganska matkassar

Är det nyttigt att äta vegansk mat?

Det finns många fördelar med att äta en vegansk kost, men få nackdelar. Om du äter helt veganskt rekommenderar läkare att du tar ett tillskott av vitamin B12, eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt utan att äta animaliska produkter. Du kan också behöva ta tillskott av D-vitamin, järn, zink, omega-3 och andra ämnen. Du kan läsa mer om vegansk kost på Livsmedelsverkets hemsida.

Vilka företag erbjuder veganska matkassar?

De flesta företag som levererar färdigpackade matkassar har vegetariska alternativ, men desto färre har helt veganska kassar. Men det finns några stycken att välja på. Till exempel kan du köpa veganska matkassar från Veckans middag, Simple Feast och Årstiderna.

Varför ska man äta vegansk mat?

Det finns många anledningar till att äta veganskt. Många gör det av etiska skäl, eftersom de vill värna om djuren. Andra gör det av ekonomiska skäl – om man lagar mat från grunden på råvaror från växtriket blir det nämligen oftast billigare än att laga liknande kötträtter. Åter andra äter veganskt av hälsoskäl eftersom de anser att de mår bäst av att äta växtbaserat. Slutligen finns det många som väljer vegansk kost eftersom det är mindre påfrestande för klimatet.

Varför ska jag välja en vegansk matkasse?

En del vill gärna äta vegansk kost, men kan känna att det är svårt att komma på vad man kan laga. Då kan veganska matkassar som levereras varje eller varannan vecka vara precis det som behövs för att sätta igång inspirationen. Du lär dig då att tänka lite mer som en kock och att låta grönsakerna spela huvudrollen, i stället för att tänka att du bara ersätter köttet i maträtter med substitut som soja och liknande. En del väljer att prenumerera på en vegansk matkasse hela tiden, andra beställer en då och då för att testa något nytt i köket.

Till vilka städer kan man få en vegansk matkasse levererad?

För bara några år sedan så var det i princip bara storstäderna som Malmö, Göteborg och Stockholm som kunde få matkassar hemlevererade. Men nu för tiden finns det leverans till många medelstora städer också, och ibland även till mindre orter som ligger utanför en större stad. Om du inte bor i ett storstadsområde är det bäst att gå till olika leverantörers hemsidor och knappa in ditt postnummer. Då kan du se om de levererar i ditt område. Ibland kan det vara möjligt att få hemleverans ändå mot en extra avgift, så om det står att företaget inte levererar till ditt postnummer kan det ändå vara en god idé att skicka ett mejl och fråga om de kan göra ett undantag, särskilt om du vet att de levererar till orter i närheten.