handlamatonline

Handla mat online

Att handla mat på nätet är en ny trend. Visst kan man förstå det smidiga med att få maten hemkörd till dörren och slippa stå i kö i affären. Men det finns ändå en del frågor att få svar på t.ex; Hur går det till att handla sin mat på nätet? Vilket utbud finns det? Vilken mat få jag i min kasse när jag inte valt den själv? Vad kostar det? Är det dyrare än att gå till affären? Vad händer om jag inte är nöjd?

Här får du svar på några av de frågor och funderingar som finns för att bli förvissad om att handla mat på nätet är en bra affär, innan du undersöker marknaden för att se vilken matkasse som kan levereras hem till dörren.

Vid dörren

Hur går det till att handla sin mat online?

Många har redan säkert handlat online eller på internet och det som skiljer sig från att handla t.ex. elektronik eller kläder som engångsköp, är att det inleds en prenumeration, utan bindningstid, på en matkasse med valfri leverans hem varje eller varannan vecka. Flera leverantörer kan dock erbjuda engångsköp. Det går enkelt att göra ett uppehåll med ca. 1 veckas framförhållning, (vilket skiljer sig med olika dagars framförhållning för varje leverantör). För det flesta leverantörer är det inte heller någon lång uppsägningstid för att avsluta sin prenumeration, ca. 8-14 dagar.

Hur är maten och råvarorna som levereras?

Min egen erfarenhet är att råvarorna är mycket färska och fina och förmodligen kan anledningen vara att produkterna sluppit ett leverantörs-led. Flera leverantörer strävar efter att en stor del av innehållet ska vara ekologiskt, även om matkassen inte är specifikt vald som en sådan. Med väl planerade och beräknade recept för middagarna under veckan blir också alla ingredienser tillagade och använda. Det blir därmed inget svinn med för gamla produkter som ligger i kylen eller skafferiet och behöver kastas sedan.

Vilket utbud finns det?

Med en ökande efterfrågan ökar också utbudet och idag finns det en stor variation av olika matkassar från ett stort antal leverantörer att beställa, i princip efter alla önskemål och smaker t.ex; familj-, barn-, vegetariska, ekologiska, LCHF, snabblagade matkassar, bara för att nämna några. Nästan alla leverantörer kan också erbjuda de olika kassarna som gluten- eller laktosfria.

Är det dyrare än att gå till affären?

Det går att svara både ja och nej på den frågan. För två-personers hushållen och för matkassar till tre dagars middagar istället för fem dagar, skulle jag vilja säga att det kanske kan bli något dyrare. Råd och Rön presenterade nyligen en undersökning kring kostnaden med att ha en matkasse i jämförelse med att handla maten i butik. http://www.radron.se/artiklar/matkasse-linas-middagsfrid-citygross/ I den undersökningen drogs slutsatsen att det är prisvärt med en matkasse och ibland t.o.m billigare. Tänker man på sparad tid med att slippa gå till affären och handla oplanerade matinköp som genererar mer svinn, så blir det sannolikt billigare med en matkasse, men det går ju inte riktigt att räkna om till pengar. Bonusen är att få bra näringsberäknade och genomtänkta recept med att kunna laga goda, varierade middagar efter sina specifika behov och önskemål.

RadoRon2

Vad händer om man inte är nöjd?

Av de olika kassar som jag nu testat och lagat, har jag enbart vid ett tillfälle saknat en ingrediens. Det fanns en särskild reklamationssida hos leverantören och det gick enkelt att kryssa i varan som saknades, och värdet för produkten ersattes sedan direkt tillbaka på mitt konto. De flesta leverantörer verkar vara måna om att ha nöjda kunder och har ett system för att hantera reklamationer.

Går det att tilläggs-handla?

Ja, det flesta leverantörer har ett större eller mindre utbud med övriga varor att handla som levereras tillsammans med matkassen, nästan alla basvaror går att köpa till. De flesta leverantörer erbjuder också möjligheten att köpa till en fruktkorg.

Kan jag själv bestämma min veckomeny?

Hos ett par leverantörer finns en valfrihet i att själv kunna välja och bestämma sina veckomenyér.

Är du nu nyfiken på att testa en matkasse? Gör så här…

På vår jämförelsesida hjälper vi dig inte bara att kunna jämföra och hitta rätt matkasse till rätt pris, utan kan också ge ett korrekt omdöme baserat på erfarenhet av de matkassarna som lagats i matkasse.se köket och finns presenterat på bloggen. Vi har unika rabatter genom vårt samarbete med flera leverantörer, så missa inte att beställa via oss för att kunna ta del av bra erbjudanden.

Sortera på vår första sida efter de specifika önskemål som finns, slå in postkoden* och därefter presenteras de leverantörer som kan leverera hem en matkasse efter dina önskemål till din dörr. Jämför och välj den matkassen som passar bäst och gå därefter till butiken.

 

*postnummerdatabasen är under uppbyggnad