Matkassar med recept fria från gluten

Glutenfri Matkasse

Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål proteinet gluten som bl.a. finns i sädesslagen; råg, vete och korn. Näringsupptag av maten sker i tunntarmen, men vid överkänslighet av gluten orsakar det istället en inflammation som skadar tarmluddet, som då inte tar upp näringen som den ska längre. Det är en kronisk sjukdom, d.v.s livslång, och kallas Celiaki.

Det är alltid viktigt att söka hjälp inom vården för att få rätt hjälp och en konstaterad diagnos och det är ingen bra idé att själv börja med att utesluta gluten för att se om besvären blir bättre. Se istället till att få gjort en grundlig läkarutredning, som fastställer diagnosen.

Har man glutenintolerans som ännu inte är behandlad, kan man i vissa fall också vara drabbad av laktosintolerans, eftersom den inflammerade tarmen även får svårt att bryta ner laktos (mjölksocker). De besvären kan emellertid ofta gå över så snart man börjat äta glutenfri kost och tarmluddet fått återhämta sig.

Glutenfria varor och färdiga middagsrecept

Det är inte alltid så enkelt att laga mat eller baka bröd som utesluter någon komponent. Det kräver en del efterforskning av nya recept och erfarenhet i köket med att hitta nya lösningar för att nå ett lyckat matlagningsresultat. Det kanske inte heller alltid är så enkelt att hitta glutenfria varor i butiken, beroende på var man bor i landet.

Recepten i en matkasse är, hos de flesta leverantörerna, komponerade av en dietist eller kostexpert. Det betyder inte bara att man får goda recept att laga, utan att man kan också känna sig trygg med att få väl näringsberäknade middagar. Utöver det är vissa råvaror beräknade att användas vid flera tillfällen i veckan och därmed undviker man onödigt svinn eller att något blir liggande kvar för länge i kylen eller frysen.

Några fördelar med en glutenfri matkasse:

  • Besparas med att leta efter glutenfria varor i affären
  • Bra näringsberäknade glutenfria recept för ett gott och lyckat resultat
  • Nya receptidéer

Utbudet av glutenfria matkassar

Det finns numera relativt många leverantörer som erbjuder glutenfria matkassar. Eftersom en konstaterad glutenintolerans är något man måste leva med livet ut, så finns det även en hel del matkassar som är lämpliga för vuxenmatlagning också inklusive det lilla studenthushållet för endast 1 person. I listan ovanför finns det stora utbudet av glutenfria matkassar presenterat för att kunna jämföra mellan.