Storhelg matkasse / Julkasse och Påskkasse 2022

Contents

Hitta de bästa matkassarna till jul och påsk

I normala fall krävs det stor ansträngning i julhandeln och stressen kring att hinna få hem all julmat är hög – inte minst under ett år som 2022. Man försöker undvika trängsel i butiker till varje pris men glömmer då många gånger bort ett av de bästa alternativen som finns tillgängliga: matkassen.

Julbordskasse – Matkasse på julbordet

En julbordskasse kommer med många fördelar och förutom att man slipper trängsel i butik och långa inköpslistor, där man ändå alltid tycks glömma någonting, finns det ytterligare ett gäng fördelar med att ställa en matkasse på bordet i jul. Man får till exempel lite variation bland sin ordinarie julmat, kanske lite mer grönt och fräscht eller varför inte ett nytt och gott sillrecept?

Bland julkassarna finns det nämligen redan en rad olika alternativ och däribland bland annat:

De gemensamma nämnarna för dessa kassar är att de alla har:

  • Välplanerade recept – med tidsplanering
  • Väl utvalda ingredienser – varav några ekologiska
  • Klassiska rätter varav några med en twist för extra variation
  • Nytänkande julrätter med mer grönt på bordet
  • Något till “gottebordet” – fika och godsaker till kaffet

Det finns sen även Julgodiskassar och Adventskassar med recept på både klassiska julbak och modernare godsaker med det lilla extra, som alla enkelt går att göra tillsammans med barnen.

Påskbordskasse – Byt klappjakt mot ägg-jakt

Inför påsken kommer de säsongsenliga matkassarna istället med goda buffé-rätter och välanpassade råvaror för säsongen. Kassarna innehåller både klassiska påskrecept och lite nya, spännande och fräscha recept.

Paskbord
Påskkasse från Linas matkasse – gott, fräscht och absolut komplett!

Varför inte ge dig själv eller någon du tycker om en stressfri tillvaro under nästa stora högtid? Spendera mer tid med familjen och slipp undan stöket i köket – sätt dig ner och njut och förlita dig tryggt på att allting redan är förberett.

Här kommer några exempel på de enkla recept du kan förvänta dig i din nästa högtidskasse: Fröknäcke och Tomatmarmelad med vaniljstång.

Fröknäcke1

Fröknäcket gör vi numera själva hemma – eftersom alla är helt tokiga i det och vill äta det varje dag. Det är enkelt att baka och det enda som kan vara lite jobbigt är att plocka fram alla ingredienser, eftersom de är ganska många.

För att göra det enklare har jag därför samlat alla ingredienserna i en påse i skafferiet och när det är dags att baka en ny omgång kan jag bara ta fram hela påsen och slipper därför att leta efter alla ingredienserna separat.

Fröknäcke i bunke

Fröknäckebröd:

  • 1 dl sesamfrö 
  • 1 dl pumpakärnor 
  • 1 dl solroskärnor 
  • 1 dl majsmjöl 
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 msk blå vallmofrön 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 dl rapsolja 
  • 2 dl kokande vatten
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30×40 cm.
  4. Bred ut smeten tunt på plåten. Ett tips är att lägga ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå den utbredda smeten och sedan jämna ut brödet för hand till det ligger jämnt på plåten.
  5. Gör man rutmarkeringar med till exempel en pizza-skärare blir det sen enklare att bryta bryta brödet, men det är inte helt nödvändigt.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 1 – 1 1/4 timme.
Tomatmarmelad

Tomatmarmeladen:

Man kan köpa små fina syltburkar i nästan alla matvarubutiker. De måste sedan diskas ur och rengöras väl med varmt vatten för att marmeladen ska hålla så länge som möjligt. Jag lyckades själv spräcka två burkar när jag hällde på kokande vatten direkt, vilket inte är så bra. Värm därför istället först upp burkarna med varmt kranvatten innan du slår på det kokande vattnet. Det var tur att jag hade gamla barnmatsburkar hemma – de fungerade ju också bra – även om de kanske inte är lika fina att ge bort.

Burk

Tomatmarmelad

  • 1/2 kg röda tomater
  • 1/2 citron
  • knappt 1/2 kg syltsocker (tyckte det blev lite väl sött med ett 1/2 kg men det finns samtidigt en risk att den blir lite lösare med en mindre mängd syltsocker*)
  • 1/2 vaniljstång

* Syltsocker var nytt för mig. Det är en “allt-i-ett”-produkt som inte bara innehåller socker, utan också pektin och konserveringsmedel.

  1. Koka upp vatten. Kryssa tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet i en minut. Ta upp och dra av skalen. Skär tomaterna i bitar, men inte allt för små bitar om man använder cocktailtomater.
  2. Skrubba citronen i varmt vatten. Riv skalet och pressa ur saften. Lägg i en stor, rostfri kastrull tillsammans med en delad och vaniljstång som först skrapats ur i kastrullen.
  3. Lägg i tomathack och syltsocker i kastrullen och låt koka i 5–10 minuter. (Jag kokade sylten i ca. 10 min och den blev lite väl hård – jag föredrar den lite lösare och därmed kortare koktid – en smaksak såklart. 
  4. Ta bort grytan från värmen och skumma sylten väl.
  5. Häll upp i varma, väl rengjorda burkar och förvara sedan svalt.

Lycka till!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Storhelg
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder