Storhelg / Julkasse

Hitta de bästa matkassarna till jul och påsk

I normala fall är det en energikrävande insats som krävs för att handla hem all julmat och året 2020 i synnerhet. Att trängas i en butik ska undvikas till varje pris nu och det finns en bra lösning på det problemet.

Julbordskassar

Förutom att man slipper att behöva göra noggrant planerade inköpslistor och sedan behöva utstå trängsel och stress i affären, följer en rad andra fördelar med en julmatskasse. Som t.ex. att få recept på något nytt, kanske lite mer grönt och fräscht eller varför inte ett nytt gott sillrecept.

De olika julkassarna:

  • Klassiska Julbordskassar
  • Flexitariska Julbordskassar
  • Vegetariska/veganska Julbordkassar

Samlat i dessa, oavsett variant är det:

  • Väl planerade recept – tillsammans med tidsplaneringen
  • Väl utvalda ingredienser varav några ekologiska alternativ
  • Klassiska rätter varav några med en twist
  • Nytänkande julrätter med lite mer grönt
  • Något till “gottebordet”

Det finns även Julgodis- och Adventskassar med recept på både klassiska julbak tillsammans med recept på godsaker med det lilla extra, som också är enkelt att göra tillsammans barnen.

Påskkassar

Inför påsken finns det goda buffé-rätter, med väl anpassade råvaror för säsongen. Rätterna är både klassiska såväl som en del nya och fräscha recept.

Paskbord
Påskkasse från Linas matkasse – gott, fräscht och absolut komplett!

Varför inte göra din egen “gå-bort-present” inför julens alla fester, eller bara något att riktigt gott att njuta själv av?

Här kommer några mycket enkla recept att göra; Fröknäcke och Tomatmarmelad med vaniljstång.

Fröknäcke1

Fröknäcket gör vi numera kontinuerligt hemma – det har en strykande åtgång. Det är enkelt att göra och det som kan vara lite jobbigt, är att plocka fram alla ingredienser eftersom det är ganska många. För att förenkla det också, har jag samlat alla ingredienser i en påse i skafferiet och när det är dags för att baka en ny omgång blir det bara ett enda moment med ta fram hela påsen och jag slipper att leta efter alla ingredienser.

Fröknäcke i bunke

Fröknäcke:

  • 1 dl sesamfrö 
  • 1 dl pumpakärnor 
  • 1 dl solroskärnor 
  • 1 dl majsmjöl 
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 msk blå vallmofrön 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 dl rapsolja 
  • 2 dl kokande vatten
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30×40 cm.
  3. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  4. Bred ut smeten tunt på plåten. Som tips är att använda ett bakplåtspapper och lägga över smeten och trycka och jämna ut förhand för att få det jämt över plåten. Gör rutmarkering med t.ex en pizza-skärare så blir det sedan enklare att bryta men det är inte helt nödvändigt. Grädda mitt i ugnen ca 1 – 1 1/4 timme.
Tomatmarmelad

Tomatmarmeladen:

Det finns fina små syltburkar att köpa i nästan alla affärer. De ska diskas ut och rengöras väl med varmt vatten för bästa hållbarhet av marmeladen. Jag “lyckades” själv att spräcka två burkar när jag hällde på kokande vatten direkt – inte så bra! Det var tur att jag hade små barnmatsburkar hemma. De fungerade bra också men är kanske inte lika fina att ge bort.

Burk
  • 1/2 kg röda tomater
  • 1/2 citron
  • knappt 1/2 kg syltsocker (tyckte det blev lite väl sött med ett 1/2 kg men risk för att den blir lite lösare med mindre mängd syltsocker*)
  • 1/2 vaniljstång

*Syltsocker var en nyhet för mig och det är en “allt-i-ett” produkt och innehåller inte bara socker utan också pektin och konserveringsmedel.

Koka upp vatten. Kryssa tomaterna och lägg dem i kokande vatten i en minut. Ta upp och dra av skalet. Skär tomaterna i bitar, men inte allt för små bitar om man använder cocktailtomater.

Skrubba citonen i hett vatten.Riv skalet och pressa ur saften. Lägg i en rymlig rostfri kastrull tillsammans med en delad urskrapad vaniljstång. Skrapet ska i grytan också..

Lägg i tomathacket och syltsocker i kastrullen och låt koka i 5-10 minuter. (Jag kokade sylten i ca. 10 min och den blev lite väl hård – jag föredrar den lite lösare och därmed kortare koktid – en smaksak såklart. Ta grytan från värmen. Skumma väl.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara sedan svalt.

Lycka till!