Contents
I normala fall krävs det stor ansträngning i julhandeln och stressen kring att hinna få hem all julmat är hög – inte minst under ett år som 2022. Man försöker undvika trängsel i butiker till varje pris men glömmer då många gånger bort ett av de bästa alternativen som finns tillgängliga: matkassen.
En julbordskasse kommer med många fördelar och förutom att man slipper trängsel i butik och långa inköpslistor, där man ändå alltid tycks glömma någonting, finns det ytterligare ett gäng fördelar med att ställa en matkasse på bordet i jul. Man får till exempel lite variation bland sin ordinarie julmat, kanske lite mer grönt och fräscht eller varför inte ett nytt och gott sillrecept?
Bland julkassarna finns det nämligen redan en rad olika alternativ och däribland bland annat:
De gemensamma nämnarna för dessa kassar är att de alla har:
Det finns sen även Julgodiskassar och Adventskassar med recept på både klassiska julbak och modernare godsaker med det lilla extra, som alla enkelt går att göra tillsammans med barnen.
Inför påsken kommer de säsongsenliga matkassarna istället med goda buffé-rätter och välanpassade råvaror för säsongen. Kassarna innehåller både klassiska påskrecept och lite nya, spännande och fräscha recept.
Varför inte ge dig själv eller någon du tycker om en stressfri tillvaro under nästa stora högtid? Spendera mer tid med familjen och slipp undan stöket i köket – sätt dig ner och njut och förlita dig tryggt på att allting redan är förberett.
Här kommer några exempel på de enkla recept du kan förvänta dig i din nästa högtidskasse: Fröknäcke och Tomatmarmelad med vaniljstång.
Fröknäcket gör vi numera själva hemma – eftersom alla är helt tokiga i det och vill äta det varje dag. Det är enkelt att baka och det enda som kan vara lite jobbigt är att plocka fram alla ingredienser, eftersom de är ganska många.
För att göra det enklare har jag därför samlat alla ingredienserna i en påse i skafferiet och när det är dags att baka en ny omgång kan jag bara ta fram hela påsen och slipper därför att leta efter alla ingredienserna separat.
Fröknäckebröd:
Tomatmarmeladen:
Man kan köpa små fina syltburkar i nästan alla matvarubutiker. De måste sedan diskas ur och rengöras väl med varmt vatten för att marmeladen ska hålla så länge som möjligt. Jag lyckades själv spräcka två burkar när jag hällde på kokande vatten direkt, vilket inte är så bra. Värm därför istället först upp burkarna med varmt kranvatten innan du slår på det kokande vattnet. Det var tur att jag hade gamla barnmatsburkar hemma – de fungerade ju också bra – även om de kanske inte är lika fina att ge bort.
Tomatmarmelad
* Syltsocker var nytt för mig. Det är en “allt-i-ett”-produkt som inte bara innehåller socker, utan också pektin och konserveringsmedel.
Lycka till!