Presentkort

Ge bort en matkasse med ett presentkort

Funderar du på att ge bort ett presentkort på en matkasse? Bra idé! För vare sig om man är en småbarnsförälder i en stressig vardag, student, pensionär eller hemmakock, så finns det en matkasse som passar till princip alla hushåll.

Hur det hela började

Det primära syftet med en färdig matkasse var att underlätta vardagspusslet för många stressade familjer. Det startade med enbart några stycken leverantörer på marknaden som sedan har växt till ett stor utbud av matkasse-leverantörer, varav flera med varierande koncept. Vårt förhållningssätt till mat har dessutom ändrats på senare tid och det finns ett stort intresse kring maten som vi lagar och äter. Utbudet av matvaror är större, nya matkulturer inspirerar med nya smaker och kryddor och inte minst så värderar vi mat som producerats på ett hållbart sätt för vår miljö.

Alla dessa nyanser av olika önskemål går att få i en matkasse.

Ge bort lite tid

Att ge bort en matkasse, innebär förmodligen en  större överraskning än väntat för mottagaren och ger dessutom en möjlighet till nya vanor och rutiner, vad gäller matlagning och inköp. Ett presentkort på en matkasse är helt enkelt att ge bort lite tid – och att tid är värdefullt, det känner nog alla till och kan instämma med.

Kikar man lite närmare på matkassar som passar för familjen, så finns det ett mycket stort utbud av leverantörer att välja mellan. Är det dessutom någon i familjen som är laktos- eller glutenintolerant så finns det anpassade matkassar för det. Där gör man sannolikt en ännu större tidsbesparing med att slippa leta efter specialprodukter i affären.

Olika typer av matkassar

Det finns ett mycket stort utbud av matkassar, med olika teman och varianter. Några varianter av matkassar är i princip färdiglagade i ett annat kök, utan att gjort avkall på goda smaker med såser och soppor tillagade från grunden. Den typen av matkasse behöver inte bara tilltala i en stressig vardag för småbarnsfamiljer utan även för t.ex. äldre personer, som inte längre har möjlighet att laga maten själv, men som fortsatt njuter och uppskattar vällagad god mat.

Några exempel av olika matkasse-varianter;

 • Familjekassar anpassade för barn
  • laktos- och glutenfria varianter
 • Vegetariska matkassar
  • lakto-ovo varianter
 • Flexitariska matkassar
 • Helt ekologiska matkassar i olika varianter
 • Inspirationskassar – för den matlagningsintresserade hemmakocken
 • Viktväktarkassar
  • vegetarisk
  • laktosfri
 • Kockförberedda middagar
 • Valbara veckomenyer – välj själv bland recept

Lite om matsvinn

Idag kastar svenska hushåll bort enorma mängder av mat och dryck –  hela 26 kg per person och år! Vilket ska motsvara ca 3% av de totala utsläppen av växthusgaser årligen i Sverige, enligt information från Naturvårdsverkets hemsida.

Många gånger tror man sig inte kunna påverka något i det lilla, utan förlitar sig på att förbättringar måste ske på högre plan. Kanske är det dags att tänka om där och inte minst för att föra ett bra och hållbart handlings- och levnadsmönster vidare till våra barn.

Läser man vidare på Naturvårdsverkets hemsida, så menar man att en av anledningarna till ett stort matsvinn är att ett stort antal helt enkelt inte har tid att engagera sig i matlagningen längre. Likaså blir det inte tid för planering av inköp och då är det lätt hänt att handla för mycket, eller t.ex. göra smarta klipp av varor med kort datum som sedan aldrig blir använt i slutändan och hamnar i soptunnan istället.

Här är alltså ytterligare en stor fördel med en färdigplanerad matkasse – det blir inget eller väldigt lite matsvinn!

Så sammantaget kan man konstatera att en matkasse faktiskt är lite mer än ”bara” mat och recept för veckans middagar. Det ger också en möjlighet att spara tid och göra en insats för miljön genom att kunna bidra till ett minskat matsvinn och samtidigt kunna äta välplanerade middagar med god och näringsriktig mat.