Handla mat online

handlamatonline

Att handla mat online

Att handla mat på nätet är en ganska ny trend, som snabbt växer och blir alltmer populär. Visst kan man förstå det smidiga med att få maten hemkörd till dörren och slippa stå i kö i affären. Det finns emellertid en del frågor som är bra att få svar på t.ex;

  • Hur går det till att handla sin mat på nätet?
  • Vilket utbud finns det?
  • Går det att välja at handla samma produkter som i affären?
  • Vilken mat får jag i min matkasse om jag köper med färdiga recept?
  • Vad kostar det – är det dyrare än att gå till affären?
  • Vad händer om jag inte är nöjd?

Hur går det till att handla sin mat online?

Många har redan säkert handlat online eller på internet och det som skiljer sig från att handla t.ex. elektronik eller kläder som engångsköp, är om man handlar en matkasse så inleds en ofta en prenumeration utan bindningstid. Det går enkelt att styra sina leveranser på de flesta leverantörers hemsida och göra längre uppehåll om man så önskar. Vanligast är att få en matkasse levererad varje eller varannan vecka. Flera leverantörer kan också erbjuda engångsköp.

Det går enkelt att göra ett uppehåll med ca. 1 veckas framförhållning, (vilket skiljer sig med olika dagars framförhållning för varje leverantör). För det flesta leverantörer är det inte heller någon lång uppsägningstid för att avsluta sin prenumeration, ca. 8-14 dagar.

För de som väljer att handla sina dagligvaror är det mycket enkelt att både hitta, jämföra pris och få innehållsdeklaration på produkterna – det presenteras mycket tydligt på datorn, faktiskt bättre än att hitta och läsa i affären. Man väljer sina varor och de hamnar i en varukorg och man checkar ut och betalar i kassan.

Det går att handla dygnet runt i någon online-butik och görs beställningen innan midnatt levereras varorna hem dagen efter, eller om du själv väljer att hämta upp varorna i butiken efter jobbet. Enkelt och smidigt! Efter första köpet av varor kan de sedan sparas som favoriter i en inköpslista och efter första köpet går inköpen ännu snabbare.

Hur är maten och råvarorna som levereras?

Matkasse.se’s erfarenhet är att råvarorna i matkassarna är färska och fina och förmodligen kan anledningen vara att produkterna sluppit ett leverantörs-led. Flera leverantörer strävar efter att en stor del av innehållet ska vara ekologiskt, även om matkassen inte är specifikt vald som en sådan.

Med väl planerade och beräknade recept för middagarna under veckan blir också alla ingredienser tillagade och använda. Det blir därmed inget svinn med för gamla produkter som ligger i kylen eller skafferiet och behöver kastas sedan.

Handlar man sina dagligvaror väljer man från en butik och det är butikspersonal som plockar ihop varorna. Det tillkommer ibland en liten extra kostnad för den tjänsten.

Vilket utbud finns det?

Med en ökande efterfrågan ökar också utbudet och idag finns det en stor variation av olika matkassar från ett stort antal leverantörer att beställa, i princip efter alla önskemål och smaker t.ex; familj-, barn-, vegetariska, ekologiska, flexitariska och inte minst snabblagade matkassar, bara för att nämna några. Nästan alla leverantörer kan också erbjuda de olika kassarna som gluten- eller laktosfria.

Handlar du dina dagligvaror i matbutiken över nätet, så är det precis samma stora utbud som i affären.

Är det dyrare än att gå till affären?

Det går att svara både ja och nej på den frågan. För två-personers hushållen och för matkassar till tre dagars middagar istället för fem dagar, skulle jag vilja säga att det kanske kan bli något dyrare. Det finns undersökningar och tester gjorda bl.a med Råd och Rön och i den undersökningen drogs slutsatsen att det är prisvärt med en matkasse och ibland t.o.m billigare.

För de som handlar sina dagligvaror online kan de skilja något i pris, men vissa matvarukedjor erbjuder sina varor till exakt samma kostnad och med samma extra-pris erbjudanden som i affären. Det som kan tillkomma är avgiften för att plocka ihop varorna.

Att handla maten online, vare sig det är en matkasse eller om man väljer sina egna varor, sparar man tid med att slippa gå till affären och undviker därmed att handla oplanerade varor som i sin tur genererar mer svinn och ger ökade kostnader.

Vad händer om man inte är nöjd?

Det fanns en särskilda reklamationssidor hos de flesta leverantörer och det går enkelt att reklamera varan som saknades eller var dålig. Värdet för produkten ersattes sedan direkt tillbaka på kontot. De flesta leverantörer är måna om att ha nöjda kunder och har ett system för att hantera reklamationer.

Handlar du varor online via en lokal butik, reklamerar man direkt till affären.

Går det att tilläggs-handla till en färdig matkasse?

Ja, det flesta leverantörer har ett större eller mindre utbud med övriga varor att handla som levereras tillsammans med matkassen, nästan alla basvaror går att köpa till. De flesta leverantörer erbjuder också möjligheten att köpa till en fruktkorg.

Hos flera leverantörer finns numera möjligheten att bestämma sin egen veckomeny utifrån valbara recept. Sortera enkelt i vår funktion under ”Valbara veckomenyer”, så presenteras de leverantörerna som erbjuder de matkassarna.

Utbud av matbutiker för att handla mat online

Det finns flera butiker som erbjuder samma dagligvaror och ibland ett betydligt större sortiment därtill för att kunna handla på nätet. De matbutiker eller matkedjor finns att hitta under sorteringsfunktionen ”Mat online” och under respektive leverantör finns mer detaljerad information att hitta.

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Handla mat online
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder