Matkassevecka med City Gross – Dag 3

Den tredje kvällen och veckans sista middag med City Gross Klassiska kasse var; Balsamicolax med dillsstuvad pasta & förvälld broccoli

Jag började med laxen, som för övrigt var en väldigt fin bit , och dressingen till den. Det var snabbt gjort och jag avvaktade lite med att sätta in laxen i ugnen så att allt skulle vara tajmat med pastan och såsen.

När det kom till dillsåsen kunde jag inte längre följa receptet. Vit sås har jag gjort massor av gånger och det har alltid blivit lyckat, så det fanns ingen anledning att ändra på det sättet nu heller. Jag gör alltid sås med att utgå från att smälta smör och sedan röra i mjölet för att därefter spä på med kall vätska. Receptet från City Gross skulle man börja med att röra ut mjölet i vätskan istället o.s.v. och det kanske fungerar det också, men jag valde att vara på säkra sidan…

Broccoli

Det är säkert ett smidigt tips, enligt receptet, att låta broccolin koka med i pastan de sista minuterna men jag valde att låta den koka separat ändå. Mest för att den tog lite plats och jag ville koka allt på en gång. Allt gick snabbt att laga och det var i plan med den beräknade tiden enligt receptet också.

Tallrik CG3

Maten smakade bra, men kombinationen med just dillstuvad pasta är inget jag hade kommit på själv och jag hade nog ändå fördragit att ha potatis till laxen och såsen istället.

Som utvärdering efter City Gross Matkasse;

  • En tredagars matvecka som med traditionella recept med en viss igenkänningsfaktor i jämförelse med det vanliga vardagsköket. Smaksättningen har innehållit en del syra och det är inte så populärt i vår familj – det är ju helt en smaksak förstås.
  • Receptbladet som följer med, har på ett tydlig och bra sätt beskrivit recepten och vilka ingredienser som man behöver ha hemma.
  • City Gross har en väl utvecklad hemsida med en “egen sida” och inloggning för beställning, recept och reklamationer.
  • Portionerna har varit i minsta laget för oss och kassen är nog inte tänkt för en familj med lite större barn.
  • Den krämiga savoykålen blev en favorit och den kommer jag att göra igen!

Recept ur City Gross Klassiska kasse 3 dagar;

Balsamicolax med dillstuvad pasta & förvälld broccoli

Ingredienser;

  • 1 broccoli
  • 4 port bavette
  • ca 500 g laxfilé
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 krm flingsalt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • Dillstuvning:
  • 2 msk vetemjöl
  • 4-5 dl mjölk
  • 1-2 msk smör
  • 1,5 msk fiskfond/1 buljongtärning
  • 1 krm salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 3-4 krm dill

Så här gör du;

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela broccolin i buketter. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. När det är 1 min kvar på pastan lägg i broccolibuketter.

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form. Rör ihop honung och balsamvinäger. Häll marinaden över laxfiléerna. Krydda med salt och peppar. Laga i ugn i ca 15 minuter.

Gör nu stuvningen. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken. Vispa i smöret och fond/buljong, koka upp under omrörning. Sjud på svag värme 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.

Servera.