Ett gott val – Klimatgoda Kassen!

Det kan knappast ha undgått någon att vi lämnar ett allt för stort avtryck här på jorden genom vår livsstil. Avtryck i form av att vi bl.a genererar för mycket CO2. Javisst, har man hört det många gånger och just nu påverkas vi kanske inte så mycket i vårt dagliga liv, utan det är något nästa generationer kommer att blir berörda av. En hälsosam miljö med fin natur är något som vi i äldre generationer redan fått möjlighet att uppleva och njuta länge av och visst vill man att vår yngre generation ska få samma möjlighet och inte ta för givet att allt löser sig av sig självt – vi måste själva bidra!

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!
Skogens Skafferi. Natur. Naturligt. Vår. En grön bild att förknippa med många tankar men kanske långt ifrån en självklar bild i framtiden.

Vad kan man göra?

Handen på hjärtat, vad gör just jag för att bli en del av lösningen istället för problemet? Det finns ju en rad av olika åtgärder för att minska sitt klimatavtryck. Allt från att köpa en miljövänlig bil, installera solcellspaneler, ta tåget m.m. Fast det allra största bidraget man kan göra som enskild individ är faktiskt att äta mer klimatsmart.

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!
Ett numera annorlunda pass på gymmet vid dess allra vassaste station: vaccinering mot Covid 19!

Eftersom jag har fullt upp med jobb och annat och inte gärna går och handlar i butiken nu heller, kan det vara mer klurigt och ta längre tid att handla med en klimatbudget i åtanke.

Men det finns en lösning – denna veckan har jag ätit väldigt goda middagar som redan är planerade och beräknade utifrån en klimatbudget. Middagsfrid har inspirerats av WWF’s koncept One Planet Plate och lanserat en ny matkasse: den Klimatgoda Kassen! Poängen är att man ska minska matens klimatavtryck med hela 75% genom veckans middagar! Det absolut allra enklaste sättet för mig att både kunna bidra för en bättre miljö och dessutom få njuta av goda middagar på kvällen – utan att passera affären. Det är ju bara win-win!

Så här blev de goda klimatsmarta middagarna som jag lagade:

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!

Först ut i veckan – Kycklingbitar med krämig tomatrisoni

En snabblagad smakrik och god middag på ca 25-30 minuter med allt behändigt serverat i en panna – 0,58 kg CO2e/portion.

Faktaruta med källa från WWF One Planet Plate:

  • Klimatbudget per måltid: i genomsnitt 0,5 kg CO2e/portion och totalt max 11 kg CO2e/vecka
  • I Sverige står maten för 25% av hushållens klimatpåverkan
  • Matens klimatpåverkan bör minska med 75%

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!

Ostbiffar med grynsallad och ajvarsås!

En god vegetarisk middag – mättande, smakrik och dessutom lagad på 35 minuter och per portion 0,67 kg CO2e.

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!

Veckans favoritmiddag!

En absolut favorit denna veckan och nu har jag skaffat mig lite känsla för innehållet vad gäller CO2e också, och trots den mättande och rikliga middagen blev det den snålaste, bara 0,25 kg CO2e/portion. Rågbrödskrutongerna och den goda purjolökstoppingen satte pricken över i:et på den goda Potatis- och Purjolökssoppan.

Ett gott val - Klimatgoda Kassen!

Potatis- & Purjolökssoppa med rågbröds-krutonger och solroskärnor.

Sällan har väl ett relativt stort bidrag och insats varit så här enkelt – jag har bara bidragit genom att låta någon annan tänka till i min veckomeny och sedan lagat den goda maten. Alla i familjen har inte bara blivit mätta utan dessutom varit väldigt nöjda och belåtna. Jag kan bidra till miljön på ett positivt sätt och samtidigt fokusera och lägga min tid och energi på annat.

Klimatgoda Kassen är en nyhet för ett gott och viktigt mål!

Läs mer om Middagsfrid
Middagsfrid's hemsida
middagsfrid.se
[email protected]
08-55117118

Rabattkod: GODAREVANOR

50% rabatt på första kassen och 20% på de andra två

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Ett gott val – Klimatgoda Kassen!
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder