Matkassar med LCHF-kost

LCHF matkasse

LCHF, som är en förkortning av Low Carb High Fat, är en diet, eller kosthållning om man så vill, som syftar till att skapa kontroll av blodsocker samt viktminskning genom en ketogen (fettförbrännande) effekt. Dieten bygger på idén genom att man äter mycket fett och proteiner samtidigt som man skär ner ordentligt på kolhydraterna kan man hålla sig mätt länge och även gå ner i vikt.

Det finns en viss liten forskning med resultat som pekar på LCHF-dietens fördelar när det gäller viktminskning för vissa personer. I september 2018 publicerades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet dock en stor studie omfattande 15 000 personer med en uppföljning på 25 år som pekar på en kortare livstid med extrema dieter, både med väldigt lågt intag samt väldigt högt intag av kolhydrater.

Det finns också frågetecken kring hur ett mycket högt intag av fett påverkar kroppen på lång sikt. Således är det alltså en diet som inte kan förslås till alla personer som är i behov av viktminskning.

Fördelar med att inhandla en färdig LCHF matkasse

  • Enklare att äta enligt dieten
  • Noga uppmätta delar av fett, protein och kolhydrater
  • Alla måltider planerade och inhandlade
  • Hjälpmedel för viktminskning

Äta enligt LCHF-metoden med en matkasse

Metoden ses av många som en diet i vilken man får äta vad man vill, bara det finns mycket fett på tallriken. Det är inte riktigt korrekt, och det finns ett antal riktlinjer man ska förhålla sig till. Med en matkasse speciellt anpassad för dieten behöver man inte gissa sig till hur innehållet på middagstallriken ska se ut och det underlättar i vardagen.

Matkassen innehåller normalt matvaror och recept för fyra middagar för 2-6 personer. Eftersom leverans sker söndagar eller måndagar är middagsplaneringen till stor del redan klart när veckan börjar och det enda man behöver göra själv är att kompletteringshandla några ingredienser och sedan självklart laga maten själv. Middagarna med en LCHF-matkasse bara är en del i kostschemat. För att följa dieten krävs att även övriga måltider under dagen består av mycket fett och lite kolhydrater.

LCHF-recept

En middag i en matkasse som är anpassad efter dieten består av en animalisk råvara i form av kött, fisk eller fågel som tillagas med rikligt med nyttiga fetter till exempel i såser och grytor. Kolhydraterna kommer i regel från grönsaker och rotfrukter.