Äppelburgare med karamelliserad lök - Recept från matkasse.se

35
2
Svårighetsgrad: Enkel
Äppelburgare med karamelliserad lök

Äppelburgare! Spännande och god variant på den vanliga burgaren som blev en god och saftig variant. Den karamelliserade löken till var supergott, om än jag föredrar den helt naturell utan kryddning.
Det är inte alls krångligt att fritera potatis själv, man ska bara tänka på att börja med dem och ta upp potatisen efter några minuter och sedan låta dem vila innan man kör ner dem på slutet igen.
Det går förstås lika bra att laga dem i ugnen. Potatis är alltid gott!

Kategorier:

Vardagsmiddag
Färs
Burgare
HelloFresh
Receptet kommer från HelloFresh.

Månadens kasse

linas-julbordskasse

Linas Julbordskasse

Du behöver:

  • 500 g potatis (King Edward)
  • 1/2 msk timjan
  • 250 g nötfärs
  • 150 g strimlad mozzarella
  • 115 g ruccola
  • 1 st lök
  • 1 st äpple
  • 15 g pankoströbröd
  • 2 st briochebullar
  • 3 msk majonäs
  • smör och olja att steka i
  • olivolja till ruccolan
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen till 220°C.
  2. Strimla potatis till 1 cm tjocka pommes frites (skalning är valfritt). Blanda potatisen i en bunke med en skvätt olja, salt och peppar. Sprid ut potatisen jämnt på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Baka tills krispiga, ca 30-35 min. Vänd halvvägs igenom tillagningstiden. Potatisen på bilden är oskalade och dubbelfriterade i gryta.
  3. Halvera, skala och skär lök i tunna skivor.
  4. Hetta upp en skvätt olja i en stor stekpanna på medelvärme. Bryn lök och timjan i 10-15 min tills de är mjuka och har karamelliserats. Tillsätt en klick smör de sista 5 min av tillagningstiden.
  5. Grovriv äpple med ett rivjärn (kasta kärnhuset).
  6. Lägg nötfärsen i en bunke tillsammans med äpple och panko. Krydda med salt och peppar.
  7. Blanda ordentligt och forma färsen till burgare. Det var rikligt, så ev. tre burgare.
  8. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg försiktigt på burgarna. Stek i 5-6 min på vardera sida. VIKTIGT: Burgarna är färdiga när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
  9. Ta av stekpannan från värme när burgarna är färdigstekta. Fördela osten på toppen av burgarna och lägg på ett lock på stekpannan. Sätt åt sidan i 4 min så att osten får smälta.
  10. Dela briochebullarna på mitten, placera dem på en bakplåt eller ugnsgaller och värm på den mellersta hyllan i 2-3 min.
  11. Blanda den sköljda rucolan i en skål med en skvätt olivolja, salt och peppar.
  12. Bre bullarna med majonäs på skärytan, lägg på rucola, burgare och till sist karamelliserad lök. Servera med pommes frites och resterande sallad vid sidan.
middagstips - matkasse.se
middagstips