Harira - linssoppa med pocherat ägg - Recept från matkasse.se

40
2
Svårighetsgrad: Enkel
Harira - linssoppa med pocherat ägg

Harira – en marockansk linssoppa som är mustig, kryddig och smakrik. Här som en vegetarisk variant men som är god med kött också. De fina pocherade äggen till är väldigt gott och höjer soppan lite extra.

Innehållslistan ser lång ut men det är mest kryddor, så tveka inte att testa! Som tips: Jag spetsade soppan med koriander också – supergott!

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Soppa
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
enkelt-och-lattlagat

Enkelt och lättlagat

Den populäraste matkassen kassen - välj middagarna själv!

Du behöver:

  • 1 st bananschalottenlök
  • 1/2 frp selleristicks
  • 1 st tomat
  • 1 dl risoni
  • 100 g gröna linser
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 8 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljong
  • olivolja
  • 2 st ägg
  • 1/2 dl ättikssprit
  • 1/2 dl vatten + 5 dl
  • 1 förp ciabatta
  • 1/2 förp mixsallad
  • 25 g hackade hasselnötter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°C(varmluft)eller 200°C.
  2. Tillaga ciabatta enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Harira: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Tärna tomaten och sellerin. Fräs allt i en stekgryta md olivolja 2-3 min. Tillsätt tomatpuré, mald koriander, malen ingefära, paprikapulver, kanel, spiskummin, salt och chili flakes. Låt fräsa ytterligare 1-2 min. Blanda ner vatten och grönsaksbuljong. Låt sjuda i 4-5 min. Tillsätt risoni och sjud allt i 8-10 min. Rör då och då så att inte risonin fastnar i botten. Blanda ner gröna linser (avrunna) och smaka eventuellt av med mer salt och chili flakes.
  4. Pocherade ägg: Blanda 1/2 dl ättikssprit (12%) och 1/2 dl vatten i en skål. Knäck 2 ägg i ättiksvattnet och låt stå i 5 min. Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull. Häll ner ägg. inkl. ättiksvatten i det kokande vattnet. Låt sjuda 3-4 min. plocka upp äggen och lägg på ett fat.
  5. Skölj och hacka mixsallad.
  6. Häll upp soppan i djupa skålar. Toppa med hackad mixsallad, hasselnötter och pocherat ägg. Servera med ciabatta.
middagstips - matkasse.se
middagstips