Hemlagad ärtsoppa - Recept från matkasse.se

120
6-8
Svårighetsgrad: Enkel
Hemlagad ärtsoppa

Ärtsoppa – klassisk husmanskost och så underbart gott. En rätt både värd att hyllas och bevaras som tradition att lagas. Det är en mastig måltid som enligt min gamla kokbok härstammar från vår katolska tid. Då skulle man nämligen äta en rejäl och mättande måltid på torsdagen eftersom fredagen var fastedag. I måltiden ingår självklart att servera pannkakor till.

Med lite planering genom att lägga gula ärtor i blöt kvällen innan, så är det en väldigt enkel och kul rätt att laga och som belönar sig i smaken.

Lite varm punch till rekommenderas.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Husmanskost

Månadens kasse

familjekasse-2

Familjekasse

Rabattkod: Gå in via butiken

Du behöver:

  • 5 dl torkade gula ärter
  • 15 dl vatten
  • 1/2 msk salt till blötläggning
  • 13 dl vatten
  • 1/2 msk salt till kokning (var lite försiktig när köttet är rimmat)
  • 2 gula lökar
  • 250 g rimmat bogfläsk
  • 1/2 tsk mejram
  • 1/2 tsk timjan
  • salt

Gör så här:

  1. Skölj ärterna. Blötlägg i kallt vatten, ca 10-12 timmar, häll av vattnet.
  2. Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.
  3. Skala och klyfta löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme under lock.Ta bort ev. lösa ärtskal som flyter upp under kokningen.
  4. Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter.Späd på med vatten om soppan är för tjock.
  5. Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.
  6. Servera med grovkornig senap.
middagstips - matkasse.se
middagstips