Koreansk Bibimbap med sesamtekt tofu och chilipicklad gurka

Koreansk Bibimbap med sesamtekt tofu och chilipicklad gurka

40
4

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Du behöver:

  • 1 fp carnaroliris (250 g)
  • 2 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ½ tsk sambal oelek
  • ½ gurka
  • 1 fp skogschampinjoner (250 g)
  • ½ salladskål (300 g)
  • 5 msk neutral olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fp marinerad tofu (270 g)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 burk sesamfrön (48 g)
  • 250 g morötter (2–3 st)
  • 1 fp rädisor (125 g)
  • 4 ägg
  • ½ flaska japansk soja (75 ml)

Gör så här:

  1. Koka upp 5 dl vatten, tillsätt 1 fp carnaroliris (250 g) och koka under lock i 20 min.
  2. Chilipicklad gurka (skål): Blanda 1 dl varmt vatten, 2 msk socker, 2 msk vitvinsvinäger och 1 ½ tsk sambal oelek i skålen. Skär ½ gurka i tunna skivor med hjälp av en osthyvel, blanda ned gurkan i skålen, plasta och ställ i kyl fram till servering.
  3. Varma grönsaker (stekpanna + skål): Halvera 1 fp skogschampinjoner (250 g). Stek svampen i 7 min (utan matfett). Strimla ½ salladskål (300 g), tillsätt kålen i pannan tillsammans med 2 msk neutral olja, 2 krm salt och 2 pressade vitlöksklyftor. Stek i ytterligare 5 min. Lägg över i skålen.
  4. Marinerad tofu (stekpanna + skål): Skär 1 fp marinerad tofu (270 g) i 1 cm stora tärningar. Hetta upp pannan tillsammans med 1 msk neutral olja och 1 msk japansk soja, stek tofun med 1 burk sesamfrön (48 g) i 5 min runt om. Häll över i skålen. Torka ur panna med hushållspapper.
  5. Kalla grönsaker (fat): Skala och grovriv 250 g morötter (2–3 st). Skiva 1 fp rädisor (125 g). Lägg grönsakerna på fatet.
  6. Stekt ägg (stekpanna): Hetta upp 2 msk neutral olja i pannan och stek 4 ägg i på medelvärme i 3 min (äggen ska ha en lös gula). Krydda med ½ tsk salt.
  7. Lägg upp riset i portionsskålar med tillbehören i ”högar” i skålen och toppa med äggen. Servera ½ flaska japansk soja (75 ml) bredvid för den som vill ha.
middagstips