Koreansk Bibimbap med sesamtekt tofu och chilipicklad gurka - Recept från matkasse.se
40
4
Foto: Gisela Lindh
Koreansk Bibimbap med sesamtekt tofu och chilipicklad gurka
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 1 fp carnaroliris (250 g)
- 2 msk socker
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 ½ tsk sambal oelek
- ½ gurka
- 1 fp skogschampinjoner (250 g)
- ½ salladskål (300 g)
- 5 msk neutral olja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 fp marinerad tofu (270 g)
- 1 msk japansk soja
- 1 burk sesamfrön (48 g)
- 250 g morötter (2–3 st)
- 1 fp rädisor (125 g)
- 4 ägg
- ½ flaska japansk soja (75 ml)
Gör så här:
- Koka upp 5 dl vatten, tillsätt 1 fp carnaroliris (250 g)
och koka under lock i 20 min.
- Chilipicklad gurka (skål): Blanda 1 dl varmt vatten,
2 msk socker, 2 msk vitvinsvinäger och 1 ½ tsk
sambal oelek i skålen. Skär ½ gurka i tunna skivor
med hjälp av en osthyvel, blanda ned gurkan i skålen,
plasta och ställ i kyl fram till servering.
- Varma grönsaker (stekpanna + skål): Halvera 1 fp
skogschampinjoner (250 g). Stek svampen i 7 min
(utan matfett). Strimla ½ salladskål (300 g), tillsätt
kålen i pannan tillsammans med 2 msk neutral olja,
2 krm salt och 2 pressade vitlöksklyftor. Stek i
ytterligare 5 min. Lägg över i skålen.
- Marinerad tofu (stekpanna + skål): Skär 1 fp marinerad
tofu (270 g) i 1 cm stora tärningar. Hetta upp pannan
tillsammans med 1 msk neutral olja och 1 msk japansk
soja, stek tofun med 1 burk sesamfrön (48 g)
i 5 min runt om. Häll över i skålen. Torka ur panna med
hushållspapper.
- Kalla grönsaker (fat): Skala och grovriv 250 g morötter
(2–3 st). Skiva 1 fp rädisor (125 g). Lägg grönsakerna
på fatet.
- Stekt ägg (stekpanna): Hetta upp 2 msk neutral olja
i pannan och stek 4 ägg i på medelvärme i 3 min (äggen
ska ha en lös gula). Krydda med ½ tsk salt.
- Lägg upp riset i portionsskålar med tillbehören i ”högar” i
skålen och toppa med äggen. Servera ½ flaska japansk
soja (75 ml) bredvid för den som vill ha.
middagstips - matkasse.se
middagstips