Laxwallenbergare med stuvad potatis - Recept från matkasse.se

40
2
Svårighetsgrad: Medel
Laxwallenbergare med stuvad potatis

Laxwallenbergare med stuvad potatis – en fantastiskt god middag när den väl landade på tallriken. Laxfärsen var en liten utmaning att panera men man ska inte ge upp och det färdiga resultatet blev både bra och supergott. Härligt med husmanskost på annan bas.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Lax
Potatis
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
enkelt-och-lattlagat

Enkelt och lättlagat

- välj fritt bland 30 olika middagar!

Du behöver:

  • 450 g potatis
  • 1/2 st schalottenlök, finhackad
  • 300 g laxfilé
  • 1 flaska vitt matlagningsvin
  • 1/4 dl crème fraiche
  • 1 st gurka
  • 1/2 st citron
  • 1/2 förp dill, grovhackad
  • 1/4 dl crème fraiche
  • 1/2 förp dill, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 st äggula
  • svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm socker
  • 3/4 tärning kycklingbuljong
  • svartpeppar
  • 2 tsk vetemjöl
  • smör
  • olja
  • ströbröd

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i små klyftor. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Vitvinssås: Fräs schalottenlök och vitlök i en kastrull med smör. Pudra ner vetemjöl och vispa ner vitt matlagningsvin och vatten, lite i taget. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda 10-12 min. Tillsätt crème fraiche och låt sjuda ytterligare 3-4 min. Tillsätt dillen vid servering.
  3. Laxwallenbergare: Skär bort skinnet från laxfilén och skär fisken i tärningar. Lägg i en mixerbunke eller matberedare. Mixa sönder laxen hastigt, det gör inget om det är lite grova bitar kvar. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda försiktigt ner citronzest, äggula, crème fraiche, salt och nymald svartpeppar. Lägg ströbröd på en tallrik. Forma färsen (den blir ganska lös) till 2 bitar och vänd i ströbröd.
  4. Stek laxbitarna på medelvärme i en stekpanna med smör och olja, 3-4 min per sida.
  5. Dilldressad gurka: Hyvla långa remsor av gurkan med en potatisskalare. Tärna kärnhuset. Lägg allt i en skål tillsammans dill. Blanda med pressad saft från halva den använda citronen, salt, socker och nymald svartpeppar.
  6. Vitvinsstuvad potatis: Blanda ihop kokt potatis, vitvinssås och dill. Smaka av med salt och svartpeppar.
middagstips - matkasse.se
middagstips