Lussekatter - Recept från matkasse.se

90
40
Svårighetsgrad: Medel
Lussekatter

Lussekatter – ett gott och saftigt saffransbröd med ett väl beprövat recept! Nej, där ingen myt att ha Kesella i degen. Det har utprovats i Provköket och hela Sverige’s bakdrottning; Birgitta Rasmusson står bakom konceptet och menar i TV4 Nyhetsmorgon att det är just kesella som gör lussebullarna saftiga och goda.
Detta receptet har jag själv bakat till jul i minst 25 år och det kan intygas av hela familjen att de är försvinnande goda.

Ta inte i för mycket mjöl och arbeta degen länge med en bakmaskin!

Kategorier:

Bakverk
Giselas recept

"Månadens kasse" från  logga för Ecoviva

Ta del av unika erbjudanden!
ekologisk-matkasse-2

Ekologisk

Prisbelönt! Med omsorg för mat och miljö!

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 5 dl gammeldags mjölk
  • 2 pkt saffran
  • 3/4 dl (75 g) Kesella
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 l ( ca 900 g) vetemjöl
  • Garnering:
  • Russin
  • Pensling:
  • 1 vispat ägg
(Ca 35-40 kusar eller 4 flätor)

Gör så här:

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och saffran och värm fingervarmt till 37 grader.
  3. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten samt Kesella, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Gärna med en köksmaskin. Jäs under bakduk i ca 30 min. Knåda degen blank och smidig på ett mjölat bakbord.
  5. Baka till kusar eller flätor och lägg på en plåt för jäsning. Garnera med russin.
  6. Jäs under bakduk i ca 40 min.
  7. Pensla med vispat ägg.
  8. Grädda kusar mitt i ugnen i 250 grader och flätor i nedre delen av ugnen vid 200-225 grader i 20 - 25 minuter.
middagstips - matkasse.se
middagstips