Sesamstekta vietnamesiska laxbiffar med het mynta- och kålrabbisallad - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Sesamstekta vietnamesiska laxbiffar med het mynta- och kålrabbisallad
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 2 msk fisksås
- 1 1/2 dl sesamfrö
- ca 500 g laxfilé
- 1 kålrabbi
- 2 st lime
- 250 g morötter
- 20 g mynta
- 1 röd chili
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 1/2 msk japansk soya
- 3 1/2 dl jasminris
- 1 msk malen ingefära
- olja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk socker
- 3 msk ströbröd
- 1 msk ägg
Gör så här:
- Koka 3 1/2 dl jasminris enligt anvisning på förpackningen.
- Rosta 1/2 dl sesamfrö i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg i en skål.
- Skär bort skinnet från ca 500 g laxfilé. Skär laxen i tärningar och lägg i en bunke. Tillsätt finrivet skal från 2 lime, 1 ägg, 1 msk malen ingefära, 2 1/2 msk japansk soja, 1 tsk sambal oelek och 2 vitlöksklyftor (pressade).
- Mixa allt i bunken med en stavmixer till en grov färs. Rör ner 3 msk ströbröd. Låt stå 5-10 min.
- Dressing: grovhacka 1 röd chili och 2 vitlöksklyftor. Lägg i en mortel tillsammans med 1 msk socker, 2 msk fisksås och pressad saft från de använda limen. Mortla ihop till en dressing.
- Skala och grovriv 250 g morot. Skala och finstrimla 1 kålrabbi. Grovhacka 20 g mynta. Lägg allt i en salladsskål. Blanda ner dressingen och toppa med rostade sesamfrön.
- Häll ut sesamfrö (ca 1 dl) på en tallrik. Forma laxfärsen till 8 biffar och vänd i sesamfrö. Stek på medelvärme på båda sidor i lite olja i en stekpanna, 4-5 min.
- Servera vietnamesiska laxbiffar med mynta- och kålrabbisallad, jasminris och lite japansk soja.
middagstips - matkasse.se
middagstips